Nouă ani de la asasinarea opozantului rus Boris Nemțov: 20 de ambasadori occidentali au depus flori la locul crimei

0
Publicat:

Circa 20 de ambasadori occidentali s-au întâlnit marţi la Moscova la locul asasinării liderului de opoziţie Boris Nemţov, care a fost împuşcat de mai multe ori în spate la 27 februarie 2015, la câţiva metri de Kremlin, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Un bărbat depune flori la locul asasinării lui Boris Nemțov FOTO EPA-EFE
Un bărbat depune flori la locul asasinării lui Boris Nemțov FOTO EPA-EFE

„La nouă ani de la asasinarea lui Boris Nemţov, ambasadoarea SUA în Rusia, Lynne Tracy, i-a adus un omagiu acestui politician”, a anunţat Ambasada SUA la Moscova pe contul său de pe platforma de micro-blogging X.

„Moştenirea lui Boris Nemţov continuă să inspire ruşi şi oameni din întreaga lume să lupte împotriva corupţiei şi în favoarea libertăţii de exprimare şi a drepturilor omului", a adăugat misiunea diplomatică americană la Moscova.

Potrivit unui corespondent al AFP la Moscova, între 15 şi 20 de alţi ambasadori, inclusiv din Franţa, Spania şi Olanda, au participat la această ceremonie, sub supravegherea poliţiei, depunând flori la locul asasinării opozantului rus.

În acelaşi moment, zeci de moscoviţi au adus, de asemenea, flori la acest memorial improvizat, care este întreţinut din 2015 de voluntari, în pofida unor intimidări şi a faptului că este măturat în mod regulat de primărie.

La 27 februarie 2015, Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, principalul opozant al lui Vladimir Putin la acea vreme, a fost împuşcat cu patru gloanţe în timp ce mergea pe un pod lângă Piaţa Roşie şi Kremlin.

Susţinătorii săi consideră că asasinatul a fost comis din ordinul liderului cecen Ramzan Kadîrov, un acolit al lui Putin. Deși Kadîrov a negat această acuzație, totuși cinci ceceni au fost condamnaţi pentru crimă. În schimb, cel care a comandat asasinatul nu a fost anunțat oficial.

Un proeminent politician liberal după destrămarea URSS, în 1991, până la nivelul de potenţial succesor al lui Boris Elţîn în locul lui Vladimir Putin, Boris Nemţov a devenit apoi un adversar feroce al acestuia din urmă, notează AFP.

El s-a opus în special anexării Peninsulei Crimeea în 2014 şi sprijinului militar al Kremlinului pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, denunţând încă din acea perioadă un conflict armat condus de Putin.

Boris Nemțov a fost, de asemenea, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi. Odată cu asasinarea lui Nemțov, Navalnîi a devenit practic principalul opozant Putin. Însă Navalnîi a avut aceeași soartă ca Nemțov și alți critici ai liderului de la Kremlin, fiind declarat mort pe 16 februarie în colonia penitenciară „Lupul polar”, situată în regiunea artică.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite