Nikolai Rîjkov, prim-ministru al URSS în timpul Perestroikăi, a murit la vârsta de 94 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nikolai Rîjkov, fost premier al Uniunii Sovietice în perioada 1985-1991, a încetat din viaţă la Moscova la vârsta de 94 de ani, a informat miercuri preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse (Senatul rus), Valentina Matvienko, transmite EFE.

Nikolai Rîjkov FOTO Wikipedia
Nikolai Rîjkov FOTO Wikipedia

"Un om extraordinar şi bun, Nikolai Ivanovici Rîjkov, a murit. A fost un om care a marcat o epocă", a scris Matvienko pe aplicaţia Telegram.

Ea a adăugat că lui Rîjkov, considerat unul din promotorii mişcării Perestroika, de democratizare a Uniunii Sovietice, şi care a fost senator între 2003 şi 2023, i-a păsat întotdeauna "în cel mai sincer mod de munca sa şi de rezultatele" acesteia.

Născut în 1929, Rîjkov a participat de altfel în calitate de prim-ministru la proiectul de reformă al economiei sovietice în timpul perestroikăi, condus de liderul sovietic Mihail Gorbaciov, transmite Agerpres.

El a susţinut politicile lui Gorbaciov, ultimul preşedinte al URSS, şi şi-a exprimat deschis opoziţia faţă de Boris Elţin, care avea să devină mai târziu primul lider rus după căderea Uniunii Sovietice.

În 1986 a condus cabinetul de criză pentru lichidarea consecinţelor catastrofei de la centrala nucleară de la Cernobîl, iar în 1988 s-a dedicat ajutorării Armeniei după un cutremur devastator, care a făcut peste 25.000 de morţi.

Rîjkov a participat la primele alegeri prezidenţiale din Rusia după prăbuşirea URSS, în care a obţinut puţin peste 16% din voturile alegătorilor şi s-a clasat pe poziţia a treia.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite