Nikolai Patrușev, omul care îi picură otravă în ureche lui Putin. Rolul vizirului malefic de la Kremlin

0
Publicat:

Din cercul intim al lui Vladimir Putin, puternicul secretar al Consiliului de Securitate este cel mai toxic, scrie analistul Mark Galeotti în „ The Spectator“.

Patrușev are acum un rol mai important în politica externă decât Serghei Lavrov FOTO Profimedia
Patrușev are acum un rol mai important în politica externă decât Serghei Lavrov FOTO Profimedia

Profilul lui Patrușev a crescut în mod constant, fiind atât cauza, cât și simptomul derivării sistemului spre imperialismul naționalist, iar el canalizează cel mai bine cele mai rele impulsuri din camarila lui Putin. Ori de câte ori vorbește, merită din păcate să fie ascultat.

La urma urmei, el nu doar canalizează, ci și modelează impulsurile cele mai rele. Consiliul de Securitate în sine nu este Politburo 2.0 sovietic, așa cum presupun unii. Deși reunește toți oficialii cheie din domeniul securității, nu este un organism decizional. Cu toate acestea, sub conducerea lui Patrușev, secretariatul Consiliului de Securitate a devenit una dintre cele mai puternice instituții din statul lui Putin. Din punct de vedere tehnic, acesta face parte din Administrația Prezidențială, dar în practică este destul de autonom în cadrul birourilor sale închise de pe Aleea Ipatevski, iar Patrușev nu se supune nimănui în afară de Putin, scrie Mark Galeotti.

Știe cum să-l manipuleze pe Putin

Patrușev exercită, de asemenea, o influență puternică și subtilă asupra stăpânului său prin capacitatea sa de a controla informațiile care ajung pe biroul său. Atunci când vine vorba de afaceri de securitate (care, pentru el, acoperă aproape totul), Patrușev este cel care, în mare măsură, îi încadrează dilemele politice lui Putin și îi prezintă acestuia opțiunile. Putin este cunoscut ca fiind mereu preocupat că ar putea fi „manipulat”, dar o parte din talentul lui Patrușev constă, ca Beria pentru Stalin, în faptul că știe exact cum să gestioneze un țar atât de periculos.

Obsesiile lui Patrușev

Este greu de știut în ce măsură Putin crede cu adevărat în unele dintre cele mai ciudate afirmații pe care le face; în cazul lui Patrușev, consensul observatorilor și al celor care au interacționat cu el este că acesta consideră cu siguranță că Rusia se confruntă cu o conspirație „anglo-saxonă” care urmărește să dărâme regimul și chiar să destrame Federația Rusă. Cu cât Putin s-a înrădăcinat mai mult în confruntare, cu atât Patrușev a devenit mai puternic - și cu atât mai mică a fost diferența dintre opiniile sale personale și politica de stat, subliniază analistul.

Ca urmare, interviurile sale ocazionale în presa rusă - Patrușev nu este un vânător de publicitate - au devenit un indiciu indispensabil. În ultimul său interviu, publicat în ziarul guvernamental oficial „Rossiiskaya Gazeta“, el reafirmă linia potrivit căreia războiul din Ucraina este de fapt doar o parte a unei lupte mai largi cu NATO și cu Occidentul colectiv, care „a făcut din Ucraina o mare tabără militară”. Faptul că „trimit arme și muniții trupelor ucrainene, le furnizează informații” este prezentat nu ca un ajutor pentru o națiune invadată de un vecin ostil și brutal, ci mai degrabă ca o dovadă a intențiilor răuvoitoare ale Occidentului. Rusia a declanșat războiul, spune el, și Putin, pentru a preveni războiul.

Minciunile lui Patrușev

De asemenea, a intensificat conflictul retoric, avertizând că „politicienii americani, prinși în capcana propriei lor propagande, rămân încrezători că, în cazul unui conflict direct cu Rusia, Statele Unite sunt capabile să lanseze un atac preventiv cu rachete, după care Rusia nu va mai putea răspunde”. Patrușev a numit acest lucru „prostie mioapă și foarte periculoasă”, ceea ce este destul de adevărat, dar trece cu vederea faptul că nimeni din Occident nu face de fapt astfel de afirmații.

Atunci când Patrușev continuă să afirme că „Rusia este răbdătoare și nu intimidează pe nimeni cu avantajul său militar”, el se angajează în practica clasică, din epoca sovietică, de a afirma că cealaltă parte face exact ceea ce faci tu, mai ales că adaugă că Rusia „are arme moderne, unice, capabile să distrugă orice adversar, inclusiv Statele Unite, în cazul unei amenințări la adresa existenței sale”. Susține analistul.

Ar fi ușor să considerăm acest lucru ca fiind doar o nouă retorică obișnuită, dar este important tocmai din cauza modului în care linia lui Patrușev a devenit un curent principal pentru Kremlin. Știm că Patrușev a jucat un rol-cheie în decizia de a cuceri și apoi de a anexa Crimeea în 2014 și apoi în invazia din 2022. În cei opt ani care au trecut, autoritatea sa a crescut constant, iar acest lucru s-a accelerat din februarie anul trecut.

Vizirul malefic

Patrușev are acum un rol mai important în politica externă decât ministrul de externe Serghei Lavrov. Patrușev a fost cel care a dat principalul răspuns la recentele acuzații potrivit cărora atentatele de la Nord Stream 2 ar fi fost comise de forțe neoficiale „pro-ucrainene”, lăsând să se înțeleagă că el încă mai crede că Washingtonul este de vină. El a jucat un rol-cheie în pregătirea terenului pentru recenta vizită a liderului chinez Xi Jinping la Moscova, găzduindu-l pe Wang Yi, directorul Comisiei centrale pentru afaceri externe a Partidului Comunist, atunci când acesta a venit la Moscova în februarie. De asemenea, el continuă să aibă un program încărcat de călătorii în străinătate, cel mai recent în Cuba pentru a se întâlni atât cu Miguel Díaz-Canel, cât și cu fostul lider Raúl Castro.

Acum, el îl împinge pe un Putin neașteptat de reticent să aprofundeze militarizarea economiei și să încurajeze o reprimare mai violentă a celui mai mic semn de opoziție. Patrușev, cu un an mai în vârstă decât Putin, temut de mulți și mai degrabă un administrator decât un politician, nu este un succesor probabil al lui Putin. În schimb, el este vizirul malefic din poveștile pentru copii, figura din umbră care picură otravă în urechile monarhului. Iată de ce el și interviurile sale contează. După fiecare dintre interviurile sale majore, de mare efect, din ultimul an, politica a luat o direcție și mai autoritară, militaristă și agresivă. Rusia trebuie să se pregătească de impact, conchide Mark Galeotti în „The Spectator“.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite