Lunetiști ruși, acuzați că ar fi agresat sexual o fetiță de numai 4 ani. Ce spun procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apar informații despre tot mai multe abuzuri ale soldaților ruși, de la începutul invaziei în Ucraina. Aceștia i-ar fi jefuit pe civili și ar fi folosit violența sexuală, pentru a teroriza populația, înclusiv asupra copiilor. Doi lunetiști ruşi sunt acuzați că ar fi agresat o fetiţă de numai 4 ani.

Soldații ruși, acuzați de agresiuni sexuale FOTO Arhivă
Soldații ruși, acuzați de agresiuni sexuale FOTO Arhivă

Mai mult decât atât, procurorii ucraineni susțin că respectivii soldați ar fi violat-o pe mama fetiței, potrivit Reuters. Jurnaliștii agenției de presă au avut acces la dosar și susțin că există informații, potrivit cărora militarii dintr-o brigadă independentă au comis în Ucraina mai multe infracţiuni sexuale, în patru locuinţe din districtul Brovari de lângă Kiev, în martie 2022.

Moscova refuză să comenteze

Reuters nu a reuşit să obţină nicio reacţie de la ministerul apărării de la Moscova, iar numerele publice de telefon ale marii unităţi implicate sunt deranjate. Doi oficiali din garnizoana Samara, de care aparţine brigada, nu au putut oferi alte date de contact, unul din ei susţinând că este vorba de informaţii secrete.

În timpul ofensivei nereuşite a Rusiei pentru ocuparea capitalei ucrainene, la câteva zile după 24 februarie anul trecut, când a început invazia, soldaţii ruşi au ajuns în Brovari, unde au jefuit şi au folosit violenţa sexuală ca o tactică intenţionată de terorizare a populaţiei, afirmă procurorii.

Au identificat dinainte femeia şi şi-au coordonat acţiunile şi rolurile, arată anchetatorii în documentele întocmite pe baza unor discuţii cu mai mulţi martori şi supravieţuitori.

Dovezile deținute de procurorii ucraineni

Cele mai multe din atrocităţile descoperite au avut loc în 13 martie, când militari ruşi în stare de ebrietate au pătruns cu forţa în curtea casei unde locuia o tânără familie, l-au bătut pe tată cu o oală de metal, apoi l-au forţat să îngenuncheze, în timp ce îi violau în grup soţia. Înainte de a o agresa sexual şi pe fetiţa de patru ani, unul din soldaţi i-a spus că o va face femeie. Familia a supravieţuit.

Cei doi soldaţi inculpaţi au intrat apoi în casa de alături, unde locuia un cuplu mai în vârstă. Ei i-au bătut pe cei doi locatari şi au violat o femeie gravidă în vârstă de 41 de ani şi o adolescentă de 17 ani.

La o altă adresă, unde locuiau mai multe familii, soldaţii i-au obligat pe toţi cei găsiţi să meargă în bucătărie, apoi au violat în grup o femeie şi pe fiica acesteia de 15 ani.

Toate victimele acestor agresiuni au rămas în viaţă şi primesc îngrijiri medicale şi asistenţă psihologică.

Procurorii au informat că anchetează şi alte infracţiuni, inclusiv omoruri, comise în zonă în aceeaşi perioadă.

Regimul preşedintelui rus Vladimir Putin susţine că luptă în Ucraina împotriva neonaziştilor sprijiniţi de Occident şi a respins de mai multe ori acuzaţii privind astfel de violenţe. Oficial, potrivit Moscovei, comandanţii ruşi nu au aflat despre nicio agresiune sexuală comisă de soldaţii din subordinea lor.

Cei doi inculpaţi în cazul relatat de Reuters sunt lunetişti, în vârstă de 32, respectiv 28 de ani. Primul dintre aceştia, căruia procuratura a refuzat să îi dezvăluie identitatea, şi-a pierdut viaţa ulterior, iar al doilea, pe nume Evgheni Cernoknijni, s-a întors între timp în Rusia.

Cercetările efectuate de agenţie au dus la descoperirea unei persoane cu acelaşi nume de familie, care a susţinut că este fratele soldatului şi că acesta a murit. Nu aveţi cum să îl găsiţi. E tot ce pot să vă spun. Reuters nu a reuşit să obţină o confirmare a decesului dintr-o sursă independentă.

Alături de lunetiştii respectivi mai există încă patru suspecţi în dosarul atacurilor din Brovari, unul din cele mai ample privind agresiunile sexuale din timpul războiului, potrivit procurorilor. Ancheta continuă pentru a stabili eventualul rol al unor oficialităţi de rang mai înalt.

Cazul se adaugă altora în care există acuzaţii de agresiuni sexuale sistematice din partea soldaţilor ruşi. Procuratura Generală de la Kiev efectuează anchete în urma a peste 71.000 de relatări privind crime de război, deşi procurorii ştiu că este puţin probabil să găsească suspecţii şi să obţină condamnări, iar eventualele procese s-ar desfăşura în lipsa acuzaţilor.

Deşi Moscova nu îi va preda probabil pe suspecţi, condamnarea lor în contumacie ar putea duce la darea în urmărire la nivel internaţional, ceea ce le-ar restricţiona deplasările. Justiţia ucraineană a condamnat deja pentru crime de război - inclusiv un viol - 26 de ruşi, dintre care unii aflaţi în prizonierat.

Rusia a acuzat la rândul său forţele ucrainene de astfel de crime, printre care executarea a zece prizonieri. Misiunea ONU de monitorizare în Ucraina afirmă însă că zecile de acuzaţii de violenţe sexuale indică drept autori militarii ruşi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite