Kremlinul a confirmat că Putin va efectua o „vizită de stat” în Coreea de Nord

0
Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită de stat Coreea de Nord pe 18-19 iunie, a anunţat luni presa de stat de la Phenian, relatează agenţiile AFP şi Yonhap. Deplasarea a fost confirmată şi de Kremlin.

Kim Jong-un și Vladimir Putin FOTO PROFIMEDIA
Kim Jong-un și Vladimir Putin FOTO PROFIMEDIA

Această vizită are loc în contextul aprofundării cooperării militare cu Coreea de Nord după summitul pe care președintele rus l-a avut cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în septembrie.

Putin va „efectua o vizită de stat” în Coreea de Nord la invitaţia liderului nord-coreean Kim, a precizat agenţia centrală coreeană de presă (KCNA) într-o depeşă conţinând o singură frază.

„La invitaţia lui Kim Jong-un (...), Vladimir Putin va efectua o vizită de stat amicală în Republica Populară Democrată Coreeană pe 18 şi 19 iunie", a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Putin va face o vizită și în Vietnam

Vizita face parte din turneul preşedintelui rus, care va include şi o vizită în Vietnam, de miercuri până joi.

Supuse unor sancţiuni internaţionale de anvergură, Rusia şi Coreea de Nord şi-au dezvoltat considerabil relaţiile după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Kim Jong-un s-a întâlnit ultima dată cu Putin în timpul vizitei pe care a efectuat-o în Extremul Orient rus în septembrie 2023. Liderul nord-coreean a lăudat atunci legăturile "puternice de fraţi de arme" care datează din epoca sovietică între Moscova şi Phenian.

Aceasta va fi a doua vizită a lui Putin în Coreea de Nord, prima datând din anul 2000, când s-a întâlnit acolo cu Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un.

Potrivit statelor occidentale, Coreea de Nord a expediat Rusiei mii de containere cu obuze şi rachete pe care armata rusă le-a utilizat în războiul cu Ucraina, în schimbul acestora Moscova oferind Phenianului asistenţă pentru lansarea de sateliţi spion, acţiuni care conform Occidentului ar presupune încălcarea sancţiunilor ONU contra Coreei de Nord. În luna martie Rusia a blocat prin veto în Consiliul de Securitate al ONU programul de monitorizare a sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

Unii comentatori cred că în timpul vizitei lui Putin în Coreea de Nord va fi abordată intensificarea exporturilor de muniţii nord-coreene către Rusia, în schimbul furnizării de către aceasta de alimente şi energie, aceiaşi comentatori semnalând în acest sens creşterea de către industria de apărare nord-coreeană a producţiei de muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete şi a celei de rachete de croazieră, astfel de rachete nord-coreene fiind deja folosite de armata rusă în războiul din Ucraina.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite