Închisorile din Rusia spun că pot înlocui IKEA cu mobilă „mai bună şi mai ieftină” realizată de deţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ikea rusia

Închisorile din Rusia speră să înlocuiască mărcile occidentale, precum IKEA, cu produse fabricate de deţinuţi, în timp ce guvernul se grăbeşte să realizeze programul său de înlocuire a importurilor, potrivit unor rapoarte publicate miercuri.

Companiile de stat şi municipale au semnat contracte în valoare de 600 de milioane de ruble (10 milioane de dolari) cu unităţile penitenciare din regiunea Munţilor Urali, a scris ziarul local Oblastnaya Gazeta. Contractele de stat au reprezentat până la patru cincimi din producţia a cel puţin unei colonii penale. 

La un târg recent din oraşul Ekaterinburg din Urali au fost prezentate 30 de închisori din şapte regiuni ruseşti, fiind vândute bunuri în valoare de 3,5 milioane de ruble (58.000 de dolari) şi semnate mai multe contracte, relatează The Moscow Times. 

„Coloniile penitenciare ar putea foarte bine să ia locul IKEA”, a declarat pentru Oblastnaya Gazeta Ivan Sharkov, şeful programului de adaptare a muncii deţinuţilor din cadrul serviciului penitenciar din regiunea Sverdlovsk.

„Dacă comparaţi mobilierul, avem o calitate mai bună şi preţuri mai mici”, a mai spus el. 

IKEA este una dintre sutele de companii occidentale care s-au retras de pe piaţa rusă în urma invaziei Ucrainei de către această ţară, ceea ce a dus la o scădere majoră a importurilor şi la o nouă concentrare pe producţia internă.

Printre principalii clienţi ai închisorilor care produc mobilier se numără în prezent agenţiile guvernamentale, instanţele de judecată, cel mai important organism de investigaţii din Rusia şi corporaţiile de stat.

„Cifra de afaceri şi numărul de persoane angajate în producţie cresc de la an la an”, a declarat Alexander Fiodorov, şeful serviciului penitenciar din regiunea Sverdlovsk.

Serviciul penitenciar federal al Rusiei a anunţat în februarie crearea de centre corecţionale pentru 100.000 de infractori aflaţi la prima abatere şi pentru cei condamnaţi pentru delicte minore şi infracţiuni de categorie inferioară.

„Nu va fi un gulag; acestea vor fi condiţii complet noi şi decente”, declarase atunci şeful de atunci al închisorilor, Alexander Kalaşnikov.

Oficialii guvernamentali ruşi au negat planurile de a reînvia sistemul de lagăre de muncă din gulagurile din epoca sovietică, pe fondul extinderii muncii în închisori pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă din Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite