După ce s-a văzut independentă, Osetia de Sud nu mai ascultă de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Osetinii nu au votat candidatul susţinut de Moscova la alegerile prezidenţiale şi manifestă în stradă pentru a o susţine pe învingătoarea în alegerile din 27 noiembrie.


Situaţia de criză se agravează în regiunea separatistă a Georgiei, Osetia de Sud, unde opoziţia a manifestat vineri pentru a treia zi consecutiv, denunţând invalidarea scrutinului prezidenţial din 27 noiembrie, informează AFP.

Circa 50 de susţinători ai candidatului opoziţiei Alla Djioeva, a cărei victorie în faţa candidatului susţinut de Rusia, Anatoli Bibilov, a fost anulată de instanţa supremă, au petrecut noaptea în corturi instalate în piaţa centrală din Ţhinvali, la temperaturi sub minus 10 grade Celsius. Alţi 100 de protestatari au venit vineri dimineaţă.

Aproximativ 700 de persoane protestaseră în piaţă joi, cerând recunoaşterea victoriei Allei Djioeva şi denunţând decizia de organizare a unui nou scrutin în 25 martie.

„Vom boicota alegerile. Vom ieşi toţi în stradă şi vor fi proteste massive", a declarat Alla Djioeva în faţa manifestanţilor care aveau pancarte pe care se putea citi „Mai bine murim decât să trăim în genunchi".

În schimb, procurorul general din Osetia de Sud, Eldar Kokoev, a acuzat-o pe Djioeva că acţionează în ilegalitate şi de instigare la o „revoluţie colorată", termen folosit de ruşi pentru a descrie revoltele prooccidentale din anii 2000 în Georgia şi Ucraina. „Djioeva acţionează în afara legii, ceea ce aminteşte de revoluţiile colorate", a declarat acesta, citat de agenţia Interfax.

Emisarul Kremlinului, Serghei Vinokurov, trimis joi pentru dezamorsarea crizei, urma să se întâlnească vineri cu Djioeva pentru consultări.
Osetia de Sud, regiune cu peste 70.000 de locuitori care a fost subiectul războiului ruso-georgian din august 2008, a fost recunoscută de Rusia şi alte câteva state îndepărtate, în timp ce restul comunităţii internaţionale o consideră parte integrantă a Georgiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite