Dronele care ar putea distruge armele nucleare rusești din Kaliningrad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kaliningrad este un avanpost militar cheie situat între Lituania și Polonia, pe coasta Mării Baltice. A găzduit de mult timp atât forțe nucleare, cât și convenționale, deși armata Rusiei a mutat mai multe unități cu baze acolo în Ucraina de la începutul războiului, anul trecut.

Drone Phoenix Ghost FOTO via News.ro

Poziția Kaliningradului permite Kremlinului să amenințe mai mulți membri NATO cu arme cu rază lungă de acțiune și ar putea fi o bază de la care forțele ruse ar putea interfera cu un răspuns NATO la o ciocnire cu Rusia.

Deși șansele unui război cu Rusia par scăzute, Kaliningradul reprezintă încă „o amenințare majoră” pentru NATO, iar alianța trebuie să investească în trupe și arme pentru a neutraliza forțele ruse de acolo în caz de conflict, susține William DiRubbio, sublocotenent în US Air Force, într-un articol recent publicat de Royal United Services Institute, un think tank britanic.

DiRubbio susține că NATO ar putea folosi forțele de operațiuni speciale pentru a împiedica Rusia să lanseze armele nucleare tactice pe care le-a depozitat la Kaliningrad, țintind rachetele balistice Iskander care probabil ar avea acele arme.

Forțele NATO ar putea folosi muniții rătăcitoare – drone concepute să zăbovească lângă o țintă înainte de a se lovi și de a o distruge – pentru o astfel de misiune în Kaliningrad. „Ar trebui să se pună accent și pe antrenarea acestor forțe cu dronele Phoenix Ghost și Switchblade pentru a le ajuta în eforturile lor de căutare și distrugere”, scrie DiRubbio.

Operatori speciali sunt antrenați să întreprindă astfel de misiuni dificile și este posibil ca o escadrilă Delta Force înarmată cu muniții rătăcitoare, cunoscute și sub denumirea de „drone kamikaze”, infiltrăndu-se în Kaliningrad pentru a face acest lucru. „Pentru a permite o acțiune rapidă în caz de conflict, NATO ar trebui să înceapă investițiile în mici tabere de așteptare în apropierea Poloniei și respectiv a graniței Lituaniei cu Kaliningrad”, scrie DiRubbio.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite