Cum a ajuns la putere Mihail Gorbaciov, preşedintele care a declanşat căderea imperiului sovietic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
newmoney

Rusia, 11 martie 2018. Au trecut 33 de ani de la începutul sfârşitului Uniunii Sovietice. La 11 martie 1985, Mihail Gorbaciov, atunci în vârstă de 54 de ani, a fost ales Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, fiind primul lider al partidului născut după victoria revoluţiei bolşevice.

Venirea lui Gorbaciov la cârma Uniunii Sovietice a schimbat nu doar soarta URSS, ci şi întreaga arhitectură politică a Europei de Est. Fiind unul dintre cei mai tineri lideri de până atunci desemnaţi să conducă Partidul Comunist, Gorbaciov ia o serie de măsuri care aveau să uimească marile puteri ale lumii.

La doar un an de la venirea la putere, Gorbaciov încearcă să reformeze „partidul osificat” şi introduce oficial glasnost-ul şi perestroika, politici care aveau ca scop transparenţa şi revigorarea economiei care era la acea dată în recesiune. Era perioada în care Uniunea Sovietică şi Statele Unite se luptau pentru dominarea spaţiului cosmic, dar şi pentru statutul de cea mai mai mare putere militară, politica predecesorilor lui Gorbaciov urmărind aceste lucruri.

Citeşte articolul integral pe NewMoney.ro

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite