Compania din Rusia care a dat 10,8 milioane de dolari pentru partidul lui Marine Le Pen îşi vrea banii înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O obscură companie rusească, care are ca obiect de activitate construirea de componente pentru avioane, a dat în judecată partidul condus de liderul de extremă dreapta Marine Le Pen pentru recuperarea unui împrumut de 10,8 milioane de dolari acordat în 2014 pentru finanţarea campaniei electorale a partidului în Franţa.

Le Pen nu face un secret din simpatia sa pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi a fost de mai multe ori până acum la Moscova, pentru discuţii cu acesta. Ea a criticat în repetate rânduri sancţiunile occidentale la adresa regimului Putin, după anexarea Crimeei, şi sprijinul pe care acesta l-a acordat separatiştilor din estul Ucrainei.

Prima bancă Ceho-Rusă, cu sediul la Moscova, a acordat împrumutul, în condiţiile în care mai multe bănci franceze şi europene au refuzat să împrumute bani partidului lui Le Pen înaintea alegerilor  prezidenţiale şi parlamentare din 2017, notează europa libera.

După ce banca şi-a pierdut licenţa în 2016, drepturile legate de împrumut au fost preluate, din motive necunoscute, de Konti, o altă companie rusească obscură. Potrivit Open Media, Konti activează în Moscova şi se ocupă cu servicii de car-rental.

Apoi drepturile au trecut, la 4 decembrie anul trecut, la Aviazapchast, ”o companie aviatică implicată în parteneriate strategice pentru statul rus, inclusiv exporturi către Ministerul Apărării din Siria”, după cum se arată într-un raport din 2018 al Fundaţiei americane Marshall cu sediul în Germania, care precizează că Aviazapchast şi unicul său acţionar, Valeri Zaharenkov, ar avea legături cu serviciile de spionaj ruseşti”.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite