Artistul rus Piotr Pavlenski, protest în pielea goală pe acoperişul unui Institut de Psihiatrie din Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excentricul artist rus Piotr Pavlenski, care şi-a bătut în cuie testiculele pe caldarâmul Pieţei Roşii în noiembrie 2013, a ieşit din nou la rampă. Zilele trecute, el a urcat gol pe gardul Institutului de Psihiatrie Serbskiï din Moscova, unde şi-a tăiat cu un cuţit lobul urechii drepte.

Locul nu a fost ales întâmplător de artist, el dorind să protesteze în felul acesta faţă de folosirea psihiatriei în scopuri politice. Piotr Pavlenski a fost dus de trei ori la psihiatrie după acţiunile sale de protest la adresa regimului.

Acţiunea de protest a artistului a avut loc la temperaturi foarte scăzute, pentru că în Rusia s-a instalat deja iarna. Poliţia a reuşit să-l îndepărteze de pe gardul Institutului de Psihiatrie, după care l-au dus la un spital pentru  a i se acorda primul ajutor.Centrul Serbskii, era temut din timpul regimului comunist din fosta URSS pentru că acolo disidenţii regimului primeau „diagnostice îndoielnice“, şi erau închişi pe motiv de „nebunie“.

Aici este internat şi pilotul ucrainean de elicopter Nadejda Savcenko, acuzată că ar fi ucis doi jurnalişti ruşi, în războiul separatist din estul Ucrainei. Avocaţii tinerei susţin că scopul anchetatorilor ruşi este de a o izola şi de a-i administra medicamente care-i modifică starea mentală.

În ultimele luni, grupurile pentru apărarea drepturilor omului au criticat guvernul rus pentru folosirea din nou a tratamentelor psihiatrice pentru reducerea la tăcere a disidenţilor. În iulie, de exemplu, Amnesty International a acuzat autorităţile ruse pentru revenirea la „tacticile epocii sovietice“ în urma condamnării activistului Mihail Kosenko la tratament psihiatric obligatoriu .
 

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite