Adjunctul lui Șoigu, arestat pentru trădare, nu pentru luare de mită. Serviciile secrete ucrainene l-ar fi compromis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicația rusă „Povești importante” susține, citând două surse apropiade de Serviciul Federal RUs (FSB) că adevăratul motiv al arestării adjunctului ministrului rus al apărării Timur Ivanov a fost trădarea.

Timur Ivanov impreuna cu Putin si Patriarhul Kirill I FOTO Twitter @pevchikh jpg

"Mita este pentru public. Deocamdată, nu vor să vorbească public despre trădarea de stat - scandalul este mare: la urma urmei este ministrul adjunct al apărării", a declarat una dintre surse pentru publicație. Potrivit celei de-a doua surse, președintele rus Vladimir Putin "a dat ordinul după ce au reușit să îl convingă că este vorba despre trădare de stat" și că "nimeni nu l-ar reține pe Ivanov pentru corupție".

Avocarul rus Evgheni Smirnov a precizat că dosarul lui Ivanov a fost gestionat de Departamentul de contrainformații militare, care nu este de obicei implicat în probleme de corupție. În același timp, avocatul lui Ivanov, Murad Musaev, a declarat pentru RIA Novosti că "nu există alte acuzații în afară de acuzația de corupție anunțată".

Avocatul lui Ivanov, Denis Baluev, a oferit presei informații contradictorii. El a declarat pentru agenția de știri TASS că "banii ca obiect al mitei nu apar deloc în acest caz" și că "suma pretinsă este de peste un milion de ruble". Vorbind pentru Kommersant FM, el a spus că "suma apare", dar este "foarte relativă și va fi ajustată". "Dar mita ca la carte, așa cum ne-o imaginăm în viața de zi cu zi, sub forma înmânării de bani pentru o acțiune sau inacțiune evident ilegală, nu este imputată aici, componența este mult mai complicată", a subliniat el. Baluev a mai precizat că Ivanov își neagă vinovăția și "cooperează cu ancheta".

Lucrat de GUR

O sursă din serviciile de informații ucrrinene a declarat că forțele de ordine ruse l-au reținut pe ministrul adjunct al apărării Timur Ivanov pentru luare de mită, după ce o acțiune a Direcției de Informații a armetei ucrainene (GUR) care a scos la iveală un număr uriaș de documente secrete, punând Kremlinul într-o situație jenantă.

Viceministrul rus al apărării Timur Ivanov a fost reținut și riscă până la 15 ani de închisoare din cauza unei operațiuni secrete ucrainene, au declarat miercuri, 24 aprilie, surse din cadrul serviciilor de informații pentru Kiev Post.

În martie 2024, forțele GUR ale Ministerului Apărării au desfășurat o operațiune specială care a permis accesul la o cantitate semnificativă de informații confidențiale și documente oficiale ale ministrului adjunct al apărării rus Timur Ivanov.

Potrivit sursei pravda.ua, în ciuda reacției inamicului și a încercărilor acestuia de a securiza serverele relevante, atacul cibernetic a fost efectuat cu succes și și-a atins scopul.

La scurt timp după ce ofițerii de informații ucraineni au avut acces la dosarele de serviciu ale adjunctului lui Șoigu, autoritățile ruse de anchetă au lansat o investigație împotriva acestuia pentru acuzații de corupție. În cele din urmă, Ivanov a fost trimis într-un centru de detenție preventivă, fiind suspectat că a acceptat mită.

Svetlana Maniovici si Timur Ivanov FOTO Twitter @pevchikh jpg

"De fapt, el [Timur Ivanov] este un patriot rus lucrat de serviciile secrete ucrainene, iar bătrânii de la Kremlin au mușcat momeala", a declarat sursa Kyiv Post.

Moscova știa foarte bine de mita lui Timur Ivanov, dar acest lucru nu a devenit un motiv pentru a-l aduce în fața justiției. Cu toate acestea, scurgerea uriașă de informații clasificate și publicitatea adunată de operațiunea ucraineană au pus capăt carierei lui Ivanov ca al doilea om în Ministerul Apărării după ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat sursa citată.

Ivanov a fost reținut marți seara, 23 aprilie, sub suspiciunea de luare de mită, a informat agenția rusă TASS .

Adjunctul lui Șoigu a fost trimis într-un centru de arest preventiv pentru două luni – până pe 23 iunie 2024. Procurorii ruși susțin că Ivanov a luat mită cel puțin 1 milion de ruble (10.800 de dolari), în timpul lucrărilor de contractare și subcontractare pentru Ministerul Apărării.

Instanța a confirmat acuzațiile de luare de mită împotriva adjunctului lui Șoigu, a informat TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că atât Șoigu, cât și președintele Vladimir Putin au fost informați despre arestarea lui Ivanov, a informat TASS.

Ivanov a lucrat în Ministerul Apărării de peste un deceniu, devenind ministru adjunct al Apărării în 2016. De asemenea, a condus timp de trei ani Oboronbud, o societate pe acțiuni aflată în subordinea Ministerului Apărării. Anterior, a lucrat ca viceprim-ministru al regiunii Moscova și la companii rusești de combustibil și energie.

Ivanov a supravegheat problemele legate de construcții la Ministerul Apărării, unde a fost responsabil pentru construirea principalului templu al forțelor armate - Cosmodromul Vostocinîi.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Kremlin, în februarie 2022, el a fost pus la conducerea proiectului de „restaurare” a Mariupolului ocupat, distrus de Forțele Armate Ruse.

Alte personaje implicate

Împreună cu Ivanov, un alt acuzat în acest caz, omul de afaceri Serghei Borodin, a fost arestat și acuzat în temeiul aceluiași articol ca și Ivanov. Instanța a notat că Borodin și Ivanov au intrat într-o conspirație criminală, "fiind în relații de prietenie". În ancheta sa din 2023, Centrul de investigații Dossier l-a numit pe Borodin o "persoană de încredere" a ministrului adjunct - în special, potrivit jurnaliștilor, compania Voljski Bereg condusă de acesta îi construia lui Ivanov o proprietate în regiunea Tver. Borodin este proprietarul mai multor companii, precum și al clubului de hochei amator Krasnie Zvezdî (Steaua Roșie) care a fost numită "echipa ministrului adjunct al apărării".

Borodin și Ivanov au fost prieteni de familie și și-au botezat reciproc copiii, iar împreună cu fosta soție a ministrului adjunct, Svetlana Maniovici (au divorțat în 2022 - potrivit versiunii canalului de Telegram VCHK-OGPU - pentru a evita sancțiunile), Borodin a avut o afacere comună. Canalul Telegram "112" susține că antreprenorul a fost anterior reținut ca inculpat într-un alt caz - și a depus mărturie împotriva lui Ivanov ca parte a unui acord preliminar.

"Interfax", citând o sursă, a relatat că există o a treia figură în acest caz, care este suspectată de luare de mită. Potrivit agenției, problema măsurii reținerii pentru acesta nu a fost încă decisă. Deocamdată nu sunt disponibile alte informații despre această persoană.

În 2022, echipa de investigații a fostului opozant Aleksei Navalnîi a vorbit despre viața de lux a fostei soții a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, care a cheltuit sute de mii de euro în vacanțe, bijuterii și ținute. Iar facturile ei au fost plătite de firme asociate cu proiecte de construcții din Mariupol.

Ancheta a arătat stilul de viață al ministrului adjunct al apărării al Rusiei Timur Ivanov și a familiei sale. Ancheta s-a bazat pe datele de e-mail de la soția oficialului, Svetlana Ivanova , o eroină a bârfelor din anii 2000 . Echipa lui Navalnîi a susținut că a avut acces la opt mii dintre scrisorile ei în decurs de 12 ani, care includeau „facturi, planuri de casă, documente pentru iahturi și vile, chitanțe pentru antichități și bijuterii, detalii despre petreceri și mii de fotografii”.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite