Socialiştii vor să modifice legislaţia în favoarea lui Igor Dodon şi anunţă că vor colecta semnături pentru trecerea la o republică prezidenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe mii de oameni, membri şi susţinători ai Partidului Socialiştilor, au manifestat duminică, 24 septembrie, concomitent în trei oraşe: Anenii Noi, Bălţi şi Cahul. Participanţii au adoptat o rezoluţie şi au dispus iniţierea unei campanii de colectare a semnăturilor pentru trecerea Republicii Moldova de la republică parlamentară la una prezidenţială.

Ei au mai cerut ca preşedintele ţării să aibă mai multe atribuţii pentru a putea dizolva Parlamentul şi să fie organizate alegeri anticipate, transmite IPN.

Preşedinta Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, a declarat că oamenii s-au adunat în trei zone ale ţării să protesteze pentru că poporul vrea să susţină iniţiativele preşedintelui. 

„Noi vrem ca preşedintele să aibă atribuţii pentru a dizolva Parlamentul. Noi vrem cu dumneavoastră o ţară prezidenţială. Vom merge din casă în casă şi vom întreba oamenii dacă ei susţin preşedintele Republicii Moldova şi cred că răspunsul va fi acelaşi, da. Trebuie să mergem împotriva celor care vor să lichideze Republica Moldova”, a spus Zinaida Greceanîi.

Preşedintele fracţiunii PSRM din Consiliul municipal Chişinău, Ion Ceban, a anunţat cî formaţiunea intenţionează să colecteze mai mult de 70% din semnăturile cetăţenilor ţării cu drept de vot pentru trecerea la republică prezidenţială. Potrivit lui, Moldova, fiind o ţară mică, ar trebui să prietenească cu toate ţările, iar faptul că guvernarea încearcă să destabilizeze relaţiile cu Rusia, în contextul în care preşedintele tinde spre restabilirea lor, este o greşeală. 

„Eu propun să ne exprimăm susţinerea preşedintelui nostru şi haideţi să-l susţinem în trecerea la republica prezidenţială”, a îndemnat mulţimea protestatară Ion Ceban de pe scena de la Anenii Noi.

„Astăzi, 24 septembrie oamenii trebuiau să spună dacă la referendum sunt de acord cu limitarea numărului de deputaţi, anularea legii care a transferat întoarcerea miliardului din buzunarele oamenilor, da, ei ne-au interzis acest lucru, dar acest referendum oricum va avea loc la alegerile anticipate”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Vladimir Ţurcan, deputat în fracţiunea PSRM, a declarat de pe scena de la Cahul că aceste mitinguri sunt de protest, dar şi de susţinere a preşedintelui şi de avertizare a actualei guvernări. „Am venit să ne exprimăm nu doar neliniştea, dar îngrijorarea de ce se întâmplă acum în republica noastră. Cerem referendum pentru că este singura soluţie prin care poporul poate participa la conducerea statului”, a spus Vladimir Ţurcan.

Potrivit socialiştilor, în cazul unor tentative de destituire din funcţie a preşedintelui ţării sau soluţionare prin forţă a conflictului transnistrean, dacă Preşedintele va chema la o Mare Adunare Naţională, ei îi vor urma apelul şi vor veni în centrul Chişinăului „pentru salvarea definitivă a ţării de un regim antipopular şi antistatal”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite