Republica Moldova a înregistrat primul deces din cauza gripei

0
0

Ministerul Sănătății de la Chișinău a raportat, marți, un deces din cauza complicațiilor infecției gripale, fiind primul caz din sezonul 2022-2023.

În Rep. Moldova a fost înregistrat primul deces din cauza complicațiilor gripei. FOTO: Arhivă
În Rep. Moldova a fost înregistrat primul deces din cauza complicațiilor gripei. FOTO: Arhivă

Cazul a fost înregistrat în intervalul zilelor 2-8 ianuarie 2023, potrivit reprezentanților Ministerului de resort, însă ei nu au oferit alte informații despre vârsta, genul victimei sau unde a survenit decesul ei. 

Copiii vulnerabili în fața infecțiilor respiratorii

În aceeași perioadă, în țara vecină, numărul cazurilor de infecții respiratorii virale acute a scăzut, iar cel al cazurilor de gripă nu a suferit modificări esențiale.

,,Respectiv, în perioada 2-8 ianuarie, au fost înregistrate 12 579 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), 488 – infecţii respiratorii acute severe (SARI) și 210 – gripă sezonieră”, anunță funcționarii.

Tot în perioada menționată, numărul persoanelor internate s-a redus, fiind spitalizate 318 de persoane diagnosticate cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare și alte 152 cu gripă. Iar cei mai mulți pacienți sunt copii. 

,,Cele mai multe internări în spitale, din cauza infecțiilor respiratorii acute și gripei sunt în rândul copiilor, pondere care se atestă în fiecare sezon pandemic. Menționăm că, în acest sezon au fost confirmate în total 932 de cazuri de gripă, 136 026 de IARCS și 5 906 de SARI”, potrivit specialiștilor.

Recomandări pentru evitarea infectării

Totodată, specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru populație în vederea evitării infectării.

,,Accentuăm importanța respectării în continuare a măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă sezonieră, precum: evitarea aglomerațiilor; purtarea măștilor de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectarea distanței, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală”, informează aceștia.

De asemenea, oamenii sunt îndemnați să se adreseze la medic, la apariția primelor simptome ale infecțiilor respiratorii, precum febră, tuse, strănut, dureri de cap sau stare de slăbiciune. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri