Proteste la USM. Reacţia rectorului universităţii

0
0
x

Studenţi ai Universităţii de Stat din Moldova au protestat, joi, în faţa universităţii, nemulţumiţi de faptul că trebuie să susţină examenele cu prezenţă fizică, în timp ce studenţi de la alte instituţii de învăţământ superior vor face acest lucru în regim online, transmite IPN.

Protestatarii s-au arătat îngrijoraţi de faptul că rata de vaccinare anti-COVID-19 este foarte joasă în rândul studenţilor, iar desfăşurarea examenelor în format fizic ar putea contribui la răspândirea virusului.

Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi şi de faptul că, după ce au făcut ore online, vor trebui să se deplaseze din localităţi îndepărtate, pentru a veni la USM să susţină examenele din sesiunea de iarnă, iar financiar mulţi nu vor putea să îşi permită acest lucru.

Rectorul USM, Igor Şarov, care a discutat cu studenţii protestatari, a spus că sesiunea de examene nu poate fi organizată online, întrucât acest lucru contravine deciziei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică. Decizia rectorilor de la alte universităţi de a organiza examene online a fost luată până la hotărârea respectivă a  CNESP, care prevede că examenele trebuie să se desfăşoare cu prezenţă fizică.

Igor Şarov a îndemnat studenţii să se vaccineze împotriva noului coronavirus şi a dat asigurări că va lua toate măsurile ca, în timpul examenelor, să se respecte măsurile de protecţie anti-COVID-19. Potrivit rectorului USM, 85% dintre profesorii de la Universitatea de Stat au fost imunizaţi împotriva virusului SARS-CoV-2, iar rata de vaccinare în rândul studenţilor a crescut de la 20 la 45%. Pentru a evita aglomerarea, în aceeaşi zi se vor organiza trei examene, la ore diferite.

Igor Şarov a dat asigurări că nu va exista răfuială din partea profesorilor pentru faptul că studenţii au ieşit la proteste. „Să nu vă temeţi niciodată să vă exprimaţi punctul de vedere”, i-a îndemnat rectorul. Totodată, i-a atenţionat că nu va tolera plagiatul sau copiatul. De notele pe care le vor obţine studenţii la examene depinde şi mărimea burselor de care vor avea parte.

După ce au discutat cu rectorul USM, studenţii protestatari au anunţat că vor merge să protesteze în faţa Guvernului.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri