Parlamentul European a aprobat finanţarea Republicii Moldova: Cetăţenii trebuie să înţeleagă că aceşti bani sunt meniţi să-i ajute pe ei, nu pe oligarhi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Parlamentul European a dat marţi, 4 iulie, votul de principiu pentru acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova. Banii sunt prevăzuţi a fi acordaţi de către Comisia Europeană în trei tranşe, transmite IPN.

„Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înţeleagă că aceşti bani sunt meniţi să-i ajute pe ei, şi nu pe oligarhi, iar, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca politicienii din Republica Moldova să facă proba voinţei lor de a lupta cu corupţia şi de a întări statul de drept şi sistemul de justiţie”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Potrivit lui, Republica Moldova are nevoie de aceşti bani ca să-şi finanţeze cheltuielile curente, să-şi stabilizeze economia, acesta este şi motivul pentru care Uniunea Europeană oferă acest ajutor.

Dacă autorităţile de la Chişinău vor realiza progrese, banii vor fi livraţi la termenul stabilit de Comisia Europeană, dar, dacă nu se vor înregistra progrese, fiecare tranşă va putea fi blocată până la îndeplinirea reformelor asumate.

„Noi avem banii şi vrem să îi acordăm, vrem ca aceşti bani să ajungă la oameni, dar totul depinde de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia de către Guvern”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Şi europarlamentara Monica Macovei a declarat după pronunţarea votului că banii sunt acordaţi cu anumite condiţionări, inclusiv retragerea proiectului de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova. Potrivit ei, şi Comisia de la Veneţia a menţionat că acel proiect de modificare va favoriza partidele şi politicienii cu bani.

Pentru acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro au votat 575 de europarlamentari, împotrivă au votat 76, iar 46 s-au abţinut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite