Moldovenii sunt îndemnaţi să descarce repetat Certificatul COVID

0
0
Certificatul verde digital

Deţinătorii certificatelor COVID, emise de sistemul naţional până pe 16 noiembrie 2021, trebuie să descarce documentul în mod repetat de pe pagina www.certificate-covid.gov.md. Acest lucru e necesar în contextul echivalării certificatului COVID eliberat de sistemul electronic al Republicii Moldova cu cel emis în ţările Uniunii Europene şi ajustării de către autorităţile moldoveneşti a structurii codului QR conform standardelor UE, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, pentru verificarea certificatelor nou descărcate, persoanele trebuie să acceseze www.certificate-covid.gov.md, secţiunea „Verifică certificat”, sau oricare aplicaţie interconectată cu gateway-ul european, care centralizează cheile publice de verificare a certificatelor emise la nivelul UE.

Certificatul COVID-19 cuprinde trei tipuri distincte de certificate: certificatul de vaccinare, certificatul de testare şi certificatul de recuperare.

Certificatul de vaccinare conţine tipul vaccinului şi producătorul, numărul de doze administrate, data vaccinării. Statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să accepte certificatele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizaţie de introducere pe piaţa UE. Totodată, ţările UE pot decide acceptarea certificatelor care atestă administrarea altor tipuri de vaccinuri, incluse în lista de urgenţă a OMS. Regulile variază de la un stat la altul, de aceea persoanele urmează să consulte din timp condiţiile ţărilor în care intenţionează să călătorească. Pentru uz intern, pe teritoriul Republicii Moldova, sunt valabile toate certificatele cu toate tipurile de vaccin disponibile în ţară.

Certificatul de testare este eliberat persoanei în baza unui rezultat negativ, fie la un test RT-PCR, fie la un test rapid antigenic, inclus în lista comună stabilită în baza recomandărilor Consiliului Europei. În prezent, această listă include 138 de tipuri. Majoritatea testelor antigenice utilizate în Republica Moldova se regăsesc în această listă. Ministerul Sănătăţii îndeamnă cetăţenii care doresc să efectueze un test rapid antigen, în scopul obţinerii unui certificat COVID, să anunţe reprezentanţii laboratoarelor despre acest lucru, pentru a se asigura că este realizat un test inclus în lista aprobată de UE.

Certificatul de recuperare se eliberează, pentru o perioadă de şase luni, persoanelor care au suferit de COVID-19 şi s-au vindecat. Pentru uz internaţional, conform cerinţelor Uniunii Europene, certificatele de recuperare sunt emise în baza unui rezultat pozitiv la un test RT-PCR. Persoanele pot descărca aceste certificate de pe platforma www.certificate-covid.gov.md din data de 16 noiembrie. Pentru uz intern, conform Protocolului Naţional, certificatele de recuperare se eliberează în baza unui rezultat pozitiv atât la testul RT-PCR, cât şi la un test rapid antigenic. Acest tip de certificat va putea fi descărcat de pe platforma www.certificate-covid.gov.md începând cu ziua de luni, 22 noiembrie 2021.

Pe 15 noiembrie 2021, Comisia Europeană a aprobat decizia de a echivala certificatul COVID, eliberat de sistemul electronic al Republicii Moldova, cu cel emis în ţările Uniunii Europene. Asta înseamnă conectarea ţării noastre la sistemul UE şi acceptarea certificatului COVID conform unor condiţii egale cu certificatul digital COVID al UE.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite