Minorităţile cedează în faţa unioniştilor şi „stataliştilor“. Festivalul Etniilor va avea loc sâmbătă, şi nu duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Marşul Unirii de la Cahul şi Bălţi au avut loc altercaţii
La Marşul Unirii de la Cahul şi Bălţi au avut loc altercaţii

Festivalul Etniilor, care urma să aibă loc duminică, va fi organizat sâmbătă. Asta pentru că organizatorii Marşului Unirii şi contramanifestaţiilor nu au acceptat să schimbe data evenimentelor. Anunţul a fost făcut de edilul Dorin Chirtoacă într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă.

„Minorităţile au o singură dată pe an un eveniment şi nu era corect din partea oricărui alt locuitor al Republicii Moldova ca în aceeaşi zi să organizeze activităţi care ar putea afecta şi ar fi afectat şi mediatic. Dânşii chiar şi-au exprimat şi o anumită frică pentru că este clar că manifestaţiile sunt marcate de tensiuni ale celor doi organizatori. Doar din acest motiv am solicitat o amânare sau o strămutare pentru o altă zi, ca să nu implicăm şi minorităţile în problema care s-a iscat în urma manifestaţiilor de la Cahul şi Bălţi", a declarat primarul pentru Europa Liberă.

„Reieşind din tot ceea ce s-a creat am propus următoarele: Festivalul Etniilor să fie strămutat pe 15, ceea ce s-a reuşit; Acţiunea 2012 să-şi modifice traseul de la Academia de Ştiinţe a Moldovei nu spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar spre Teatrul Verde, pe bulevardul Ştefan cel Mare, respectiv strada Ismail - strada Mateevici - Parcul Valea Morilor şi Teatrul Verde, iar Patrioţii Moldovei să fie strămutaţi nici în Piaţa Marii Adunări Naţionale, nici în scuar, ci tocmai în sectorul Râşcani în scuarul Palatului Sindicatelor", a mai spus Dorin Chirtoacă.

Duminică, 16 septembrie, Platforma civică Acţiunea 2012 vrea să adune 10.000 de oameni care vor mărşălui pe străzile Capitalei, având acelaşi ideal - unirea cu România.

La fel duminică, alte 10.000 de persoane, membri şi simpatizanţi ai Partidului „Patrioţii Moldovei", şi-au dat întâlnire pentru a „atrage atenţia că marşurile unioniste duc la lichidarea statalităţii Moldovei". Proteste similare vor avea loc în faţa ambasadelor şi consulatelor României de la Moscova, Sankt-Petersburg, Kiev, Odesa şi Chişinău.

Unirea, între idealuri, încrâncenare şi provocări

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite