Migraţie ilegală în Italia. Moldovenii care acceptau oferta munceau pentru câteva sute de euro VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microbuzele cu care erau transportaţi moldovenii la muncă în Italia, confiscate de oamenii legii.
Microbuzele cu care erau transportaţi moldovenii la muncă în Italia, confiscate de oamenii legii.

Le promiteau moldovencelor condiţii decente de muncă şi un salariu bun în Italia, dar în realitate acestea nu primeau decât câteva sute de euro, din care mai trebuiau să plătească pentru aşa-numitele servicii care le-au fost oferite. Este vorba despre o moldoveancă, de 40 de ani, suspectată că ar face parte dintr-o grupare internaţională de migraţie ilegală, alături de alţi doi moldoveni şi o cetăţeancă a României, transmite IPN.

În anunţurile plasate, moldoveanca promitea ajutor în accesarea unui loc de muncă în calitate de îngrijitor pentru bătrâni. Persoanele care se interesau de ofertă erau asigurate că vor avea un orar de muncă de opt ore, cazare şi că nu vor avea probleme cu aflarea în spaţiul UE după expirarea celor trei luni de şedere în baza paşaportului biometric.

În mare parte, oferta era gândită pentru persoane vulnerabile. Acestea erau transportate în Italia cu autocare de rută regulată, în baza paşapoartelor biometrice eliberate de Republica Moldova. Când depăşeau termenul de trei luni de şedere, suspecţii se înţelegeau cu vameşii de la punctele de trecere a frontierei din Ungaria şi România, iar ultimii nu le aplicau interdicţii. Fiecare persoană care avea termenul depăşit achita suspecţilor câte 100 de euro.

Pentru perfectarea celui de-al doilea paşaport biometric, ca să poată reveni în Italia, mai plăteau între 200 şi 300 de euro. Iar din primul salariu li se mai reţinea între 550 şi 700 de euro.

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile suspecţilor, au fost ridicate înscrisuri de ciornă care reflectă activitatea infracţională, permisuri de şedere, acte, transferuri băneşti ale victimelor către suspecţi.

Poliţiştii din Italia au reţinut două persoane, un bărbat de 40 ani, originar din Republica Moldova, care era responsabil de transportarea persoanelor în Italia, şi o femeie originară din România, responsabilă de angajarea în câmpul muncii. Poliţiştii italieni au ridicat patru microbuze şi un autocar, cu care erau transportate victimele.

Conform legislaţiei Republicii Moldova, dacă li se va fi dovedi vinovăţia, suspecţii riscă o pedeapsă cu închisoare de la 10 la 15 de ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite