Maia Sandu la Summit-ul ONU: Vrem să lăsam copiilor o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte

0
0

Maia Sandu a declarat în cadrul Summit-ului ONU că în Republica Moldova trebuie să fie recuperate pierderile din educație și reconstruit un sistem bazat pe lecțiile învățate din pandemie.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Potrivit șefului statului, Moldova se confruntă în prezent cu o provocare suplimentară în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

 „În Moldova au venit sute de mii de refugiați, iar școlile noastre au primit mii de copii ucraineni, demonstrând dedicația cetățenilor și profesorilor noștri”, a afirmat Maia Sandu, potrivit IPN.md

Președintele Republicii Moldova susține că formarea profesorilor și valorizarea socială a acestora este esențială pentru succesul educațional al Moldovei.

„Implicarea copiilor în educație este mare, doar dacă educația reprezintă o dinamică socială puternică în țările noastre, doar dacă profesorii sunt modele centrale care pot să inspire și spre care copiii noștri pot să aspire. On-line, față în față sau ambele metode, formarea profesorilor și valorizarea socială a profesorilor sunt esențiale pentru succesul nostru colectiv”, a menționat șefa statului, susține sursa citată.

Maia Sandu a precizat că buna formare a cadrelor didactice se va asigura prin ajutorul unui program educațional pe următorii opt ani „Programul nostru de Educație Incluzivă 2022-2030 se va concentra pe o intervenție multidimensională, prin coordonarea serviciilor în domeniul educației, sănătății și cel social la toate nivelurile educației”, a declarat Maia Sandu.

„O parte din misiunea noastră este, în opinia mea, să lăsăm copiilor noștri o lume mai solidară, o lume în care copiii noștri cooperează între ei, o lume în care profesorii noștri cooperează între ei, o lume în care diversitatea noastră este energia pentru pace, prosperitate, inovație și înțelegere, o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte”, a conchis președintele Republicii Moldova.

Summit-ul ONU „Transformarea educației” a fost organizat pe 19 septembrie, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite