Maia Sandu a efectuat anul trecut 19 deplasări de serviciu în străinătate. Câți bani au fost cheltuiți

0
0

Pentru cele 19 deplasări ale Maiei Sandu au fost cheltuiți 514.403,43 de lei moldovenești, echivalentul a 123.260,59 de lei românești, anunță Administrația Prezidențială de la Chișinău.

În 2022, Maia Sandu a efectuat 19 vizite în străinătate. FOTO: Facebook.com/ Maia Sandu
În 2022, Maia Sandu a efectuat 19 vizite în străinătate. FOTO: Facebook.com/ Maia Sandu

Administrația Prezidențială a publicat marți raportul cu privire la deplasările de serviciu din anul 2022 ale președintei Republicii Moldovei, Maia Sandu, dar și ale delegațiilor sale. Potrivit actului, anul trecut, în acest scop, în bugetul Președinției au fost disponibili 1.052.700 de lei moldovenești, dar au fost cheltuiți mai puțin de jumătate din ei. 

Astfel, pe parcursul anului trecut, Maia Sandu a avut deplasări în următoarele țări: Grecia, Polonia, România, Austria, Marea Britanie, SUA, Germania, Cehia, Tunisia, Franța, Japonia, Elveția, Belgia, Lituania, Regatul Țărilor de Jos și Ucraina. Iar în unele state, precum România sau America a întreprins de mai multe ori vizite. 

,,Pe parcursul anului trecut, Președinta Maia Sandu a avut 19 deplasări peste hotare. Șefa statului a avut discursuri în plenara Parlamentului European și la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, și a participat cu alocuțiuni la mai multe reuniuni internaționale, conferințe și evenimente publice, unde a avut și întrevederi bilaterale. De asemenea, Președinta Maia Sandu a efectuat câteva vizite bilaterale, la invitația omologilor săi și a altor oficiali de rang înalt din țările gazdă”, se arată în comunicatul de presă al instituției.

Cele mai costisitoare deplasări au fost în Franța și SUA

Cel mai mult a costat deplasarea efectuată în perioada 20 - 22 noiembrie în capitala Franței, Paris, adică puțin peste 77 de mii de lei moldovenești. În orașul francez, Maia Sandu, însoțită de mai mulți angajați ai Președinției, a participat la Conferința Platformei Internaționale de Sprijin pentru Republica Moldova. 

Pe locul doi s-a clasat vizita din New York, oraș de peste Ocean, cu cheltuieli de aproape 76 de mii de lei. Aceasta a avut loc în intervalul zilelor 18-21 septembrie pentru a fi parte a Segmentului Înalt al celei de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU. 

Cele mai ieftine au fost cele din Germania și România

La polul opus sunt plecările de serviciu din România și Ucraina, cu cheltuieli de peste 3 mii de lei moldovenești și, respectiv niciun leu. 

De obicei, Maia Sandu a efectuat vizite pe cale aeriană și chiar a optat pentru avioanele low-cost și fără privilegiile unui șef de stat. Este și cazul plecării în Bruxelles din primăvara anului trecut. 

,,Sunt în drum spre Bruxelles unde voi avea, azi și mâine, întrevederi cu reprezentanți ai instituțiilor europene și ai statelor membre UE, și voi ține un discurs în plenul Parlamentului European. Voi promova agenda europeană a țării noastre și joi, la Paris, unde voi discuta cu Președintele Emmanuel Macron. În următoarele săptămâni, mă voi întâlni cu mai mulți oficiali europeni, pentru a obține sprijinul de care țara noastră are nevoie pentru a avansa pe calea euro-integrării. Moldovenii merită un viitor prosper și pașnic, în țara lor, parte a familiei UE”, a scris atunci șefa statului pe pagina sa de Facebook.

image

În anii anteriori, pentru deplasările de serviciu efectuate în străinătate, Administrația Președintelui țării vecine informează că au fost cheltuite următoarele surse financiare:

,, 2021 - 534.442,51 lei din 1.414.000 lei alocați;

2020 - 632.692 lei din 1.000.000 de lei alocați (fosta administrație);

2019 - 1.845.451,8 lei din 2.100.000 de lei alocați”, este precizat în același comunicat de presă.

Suma alocată pentru deplasările din 2023 este mai mică față de ceilalți ani

Pentru 2023, suma alocată pentru vizite în afara țării este mai mică față de anii precedenți și constituie 700.000 de lei moldovenești. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri