Ion Ceban, despre reforma ce prevede comasarea universităţilor: „Ministerul Educaţiei s-a transformat peste noapte în Ministerul distrugerii educaţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban

Primarul Chişinăului, Ion Ceban, se împotriveşte reformei anunţate de Ministerul Educaţiei, care presupune comasarea universităţilor. Edilul a găsit şi o explicaţie a acestei iniţiative. Potrivit lui, „pe multe terenuri din preajma acestor Universităţi, care sunt destul de mari, cineva cred că a pus ochiul pentru a le vinde.”

„Cei de la Guvern nici nu au ieşit să comunice cu profesorii şi oamenii de ştiinţă care au protestat în faţa Guvernului săptămâna trecută împotriva închiderii Universităţilor din Chişinău în plină perioadă de admitere. Au remis un comunicat de presă cu o poziţie vagă în acest sens. Ministerul Educaţiei s-a transformat peste noapte în Ministerul distrugerii educaţiei. Nu mai vorbim de lipsă de transparenţă, lipsa consultărilor pe acest subiect cu mediul academic, cu profesorii care lucrează, cu societatea”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

Ion Ceban a întrebat retoric „în baza la ce date se închid universităţile, care sunt concluziile experţilor din domeniu?”

„Despre asta vorbeam când am făcut acel video la Liceul Real, care pe timpul când era Maia Sandu Ministru al Educaţiei a închis zeci de şcoli şi grădiniţe în toată ţara, fără a fi făcute studii. Toate clădirile au fost abandonate, lăsate în buruieni, peste un timp acestea au devenit ruine, iar unii prin diverse scheme s-au făcut gospodari la aceste terenuri”, a spus primarul.

Ion Ceban consideră că „astăzi avem necesitate stringentă de grădiniţe şi şcoli care atunci au fost închise, doar că deja ne costă foarte mult reabilitarea acestora.” 

„Şi în acest an reabilităm multe din aceste instituţii, spre exemplu Pro Succes, doar că, din păcate unele clădiri nu mai aparţin municipiului. Aşa probabil se va proceda şi în cazul Universităţilor care se propun a fi închise. Pe multe terenuri din preajma acestor Universităţi, care sunt destul de mari, cineva cred că a pus ochiul pentru a le vinde. Să economiseşti în educaţie, este cea mai mare prostie”, a conchis Ceban.

Amintim că ministrul Educaţiei, Anatolie Topală a declarat că în urma comasării universităţilor, studenţii şi cadrele didactice din Republica Moldova vor beneficia de condiţii mai bune de studii, întrucât se va investi mai mult în modernizarea infrastructurii universitare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite