Investigaţii de sănătate la preţ de un leu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
diabet investigatii

Astăzi este marcată ziua de combatere a diabetului. Un laborator privat a realizat o campanie de caritate, reuşind să adune bani pentru pacienţii care au dezvoltat maladia, organizând analize medicale costisitoare la doar un leu.

Scopul campaniei „Fii sănătos şi informat” a fost de a promova un mod sănătos de viaţă şi a stimula oamenii să efectueze analize simple, dar care pot reduce morbiditatea în rândul pacienţilor cu diabet zaharat. Aceasta a presupus efectuarea unui test de glucoză serică şi analiză generală a urinei, la preţ de un leu, pentru toţi doritorii. Banii colectaţi vor fi donaţi Asociaţiei Naţionale a Diabetului (AND) din Republica Moldova.

Pacienţii fac lucruri frumoase

Se pare că scopul a fost atins, deoarece numărul persoanelor dornice de a face acest test a fost destul de mare - 176. Potrivit directorului centrului medical Biomed Diagnostic, Victoria Lupaşcu, au fost mulţi pacienţi care au donat câte 20-50 de lei pentru această campanie. Deocamdată, nu se cunoaşte suma adunată - ieri cutia era sigilată - însă banii vor fi înmânaţi directorului AND. Potrivit rezultatelor preliminare, 17% din investigaţiile totale efectuate în perioada 1-14 noiembrie, au arătat că nivelul glucozei este mărit. A fost înregistrat un singur rezultat critic, al unui pacient de vârsta a doua.

Medicul Gheorghe Zagorodniuc a explicat că diabetul zaharat este de două tipuri: tipul 1 - când este necesară administrarea zilnică a insulinei - şi tipul 2 sau aşa-numitul diabet ascuns - când persoana poate să nu ştie de existenţa acestuia. „În cazul al doilea, nivelul glicemiei poate fi scăzut cu ajutorul dietei, evitând astfel apariţia diabetului în formă gravă”, a explicat medicul.

Cum se face un test

Doritorii de a li se face un astfel de test, trebuie să aducă o probă a urinei, colectată de dimineaţă. Pentru un rezultat corect, li se recomandă să nu mănânce în ajun nimic după ora 18. De asemenea, li se ia o probă de sânge. Rezultatele sunt gata după două ore de la primirea pacientului, dar sunt eliberate a doua zi, după masă. 

Potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Republica Moldova mai mult de 55 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. În lume sunt, în prezent, peste 250 de milioane de persoane care suferă de diabet, iar până în 2025 numărul bolnavilor ar putea ajunge la 380 de milioane.

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale glucozei în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului, simptome şi complicaţii: urinări dese şi sete excesivă, foame intensă, oboseală şi iritabilitate, infecţii şi înnegrirea pielii, vedere înceţoşată, furnicături şi amorţeală, inflamarea mâinilor şi picioarelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite