Gheorghe Brega, despre cum sunt jupuiţi moldovenii la factura de gaze din cauza ANRE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Brega, indignat de achitările suplimentare pentru consumul de gaze naturale FOTO: Alexandru Tarlev
Gheorghe Brega, indignat de achitările suplimentare pentru consumul de gaze naturale FOTO: Alexandru Tarlev

Premierul interimar, Gheorghe Brega, s-a arătat indignat de faptul că tot mai mulţi consumatori se plâng că sunt obligaţi să achite lunar pentru gazul pe care nu l-au consumat din cauza unor prevederi aprobate de ANRE care dau mână liberă furnizorului de gaze să introducă în factură calcule estimative.

Prim-ministrul în exerciţiu a declarat joi, 14 ianuarie, în cadrul şedinţei de Guvern, că a solicitat explicaţii Ministerului Economiei după ce tot mai multe plângeri şi demersuri vin în ultima perioadă din partea consumatorilor. Potrivit lui Gheorghe Brega, cetăţenii se plâng că sunt nevoiţi să achite suplimentar lunar de la 2 la 10 metri cubi de gaze naturale. „Ei se orientează după decizia ANRE din 25.05 2011 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea gazelor naturale. Ei spun că au dreptul să introducă aceste calcule estimative, dar, totodată, conform Legii 123 din luna decembrie 2009 cu privire la gazele naturale, consumatorul achită în corespundere cu indicaţiile echipamentului de măsurare şi cu clauzele contractuale costul gazului utilizat. Cetăţenii şi aşa acum sunt săraci. Dacă mai plătesc aceşti metri cubi de gaze în fiecare lună, sunt jupuiţi cu totul”, a precizat premierul.

Gheoghe Brega a mai spus că cetăţenilor le vine greu să îşi facă dreptate în cazul în care depistează că achită pentru gazul pe care nu l-au consumat. „Dacă ar fi să fie efectuate calcule la sfârşitul anului şi să le întoarcă banii, ar fi corect. Acum însă dacă ai pretenţii, consumatorul se duce la Chişinău-Gaz de unde sunt trimişi să meargă la o companie privată, care pentru a fotografia contorul de gaz cere bani. Şi omul când are de plătit 2-3 metri de cubi de gaze nu vrea să plătească 100 de lei, dar tace şi plăteşte cei 20-30 de lei”,  a menţionat Brega.

Prin urmare, premierul interimar a solicitat ca ANRE să ajusteze într-o săptămână prevederile regulamentului la legislaţia naţională. „Mai mult ca atât, noi nu suntem cu contoare care să evalueze şi calitatea gazului, fiindcă dacă ar fi aşa am plăti mai puţin. Vă rog să transmiteţi mesajul pentru ANRE. Ei sunt autonomi. Ce vor, aceea fac”, a conchis premierul interimar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite