Expert: În politica fiscală ar putea exista şi alte prevederi, care ar putea fi declarate neconstituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul Dumitru Budianschi nu exclude faptul că în politica fiscală, votată la finele anului trecut de deputaţi, să existe şi alte amendamente adoptate cu încălcări şi care ar putea fi declarate neconstituţionale

"La finele anului 2013 deputaţii au votat în grabă mai multe modificări, unele chiar absurde. Pentru a evita noi decizii din partea Înaltei Curţi, autorităţile şi specialiştii ar trebui să facă o analiză a tuturor documentelor votate de Parlament şi să le aducă în concordanţă cu procedurile legale. De asemenea, acolo unde există dubii privind anumite chestiuni pe fondul problemei este bine să se ceară interpretarea Curţii, pentru evitarea unor decizii de neconstituţionalitate“, susţine directorul de programe la Expert-Grup.

Budianschi consideră că decizia legislativului în cazul Glorinal este un evident abuz, în schimb în privinţa taxelor la importul de automobile spune că a fost o decizie pripită şi ca de obicei prost fundamentată.

„Revenirea imediată la cotele vechi ar fi o greşeală in primul rând din punct de vedere politic. Se va crea impresia că cineva a organizat special acest lucru pentru anumite persoane, iar pentru muritorii de rând se revine la taxele mari. De asemenea, este necesar de ţinut cont şi de faptul că astfel de erori ale Parlamentului pot crea serioase prejudicii economice persoanelor şi companiilor care se ocupa de importul autoturismelor. Ce se va întâmpla cu eventualele maşini care deja au fost procurate şi sunt pe drum (inclusiv pe mare), deoarece când acestea vor ajunge in vama vor fi in vigoare taxele vechi. Oamenii au planificat un cost, iar dacă se revine la vechile taxe, va fi un cost mai mare. Cine le va plăti diferenţa?“, se întreabă economistul. În opinia lui Dumitru Budianschi, pentru a evita astfel de situaţii documentele de politici trebuie să treacă filtrul unor discuţii publice, cu oameni de afaceri, cu experţii şi cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite