Diagnosticarea precoce a tumorilor maligne la copii duce la creşterea supravieţuirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2016, numărul cazurilor noi de tumori maligne la copii a crescut. În Republica Moldova, la 100 de mii de copii în vârstă de 0-17 ani revin în medie 13,5 cazuri noi, comparativ cu 8,8 cazuri în anul 2012. Medicii Institutului Oncologic din Chişinău confirmă că în ultimii ani numărul copiilor cu tumori maligne aflaţi la evidenţa instituţiei a crescut.

„Cancerul a întinerit”, susţin medicii oncologi. Copiii ajung mai des la Institutul Oncologic. Acest lucru se întâmplă şi pentru că medicii de familie trimit mai frecvent copiii cu suspiciune la procese maligne la consultaţia medicilor onco-pediatri, ţinând cont de faptul că numărul bolnavilor de cancer creşte anual, iar responsabilitatea şi frica îmbolnăvirii a devenit mai mare. Şi populaţia frecvent se adresează de sine stătător la consultaţia medicilor specialişti din cadrul Institutului Oncologic, se menţionează într-un răspuns al instituţiei medicale la o solicitare a Agenţiei de presă IPN.

Specialiştii precizează că datorită tratamentelor moderne actuale rata supravieţuirii copiilor cu tumori maligne a crescut. S-a mărit şi numărul copiilor aflaţi la evidenţă. Rezultatele tratamentului aplicat pentru tumorile maligne la copii sunt direct proporţionale cu gradul de avansare a procesului tumoral, din acest motiv diagnosticarea precoce a bolii duce la creşterea supravieţuirii. Cu cât mai precoce va fi suspectat şi diagnosticat procesul tumoral, cu atât tratamentul specific va fi mai eficace.

Medicii susţin că un factor important în aparenţa tumorilor maligne este caracterul ereditar, din acest motiv trebuie de acordată o atenţie deosebită acestor familii.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică pentru anul 2016, în structura incidenţei prin tumori maligne în cazul copiilor prevalează ţesutul limfoid, hematopoietic şi înrudite ale acestuia – 52,2%, creier şi alte părţi ale sistemului nervos central – 16,3%, rinichi şi bazinetul renal – 10,9% etc. Incidenţa prin tumori maligne este mai mare la fete (14,8 cazuri la 100 mii fete, comparativ cu 12,3 cazuri la 100 mii băieţi) şi la copiii cu vârsta de 5-14 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite