Curtea Constituţională declară inadmisibilă sesizarea privind tarifele aplicate retroactiv la gazele naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională Moldova

Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaţilor socialişti cu privire la aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gazele naturale. Instanţa a subliniat că nu este competentă să ofere o interpretare a Constituţiei prin raportare la pretinse acte retroactive care nu se supun controlului de constituţionalitate, transmite IPN.

Potrivit autorilor sesizării, pe 28 ianuarie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o hotărâre prin care a majorat preţul gazelor naturale de la 11,08 lei la 14,06 lei pentru un metru cub de gaz, cu aplicarea majorării din 1 ianuarie. Deputaţii socialişti susţin că hotărârea cu caracter retroactiv distorsionează calculele consumatorilor, majorându-le cheltuielile pentru fiecare metru cub de gaz consumat cu 37%. Autorii sesizării mai spun că articolul 9 alin. (2) din Constituţie interzice exploatarea omului şi crearea de situaţii şi de condiţii care ar dezavantaja unele categorii de persoane şi le-ar avantaja pe altele, pornind de la posibilităţile patrimoniale de care dispun. Totodată, aceştia menţionează că impunerea unor taxe şi tarife de către autorităţi cu efect retroactiv compromite dreptul de proprietate garantat de articolul 46 din Constituţie.

Curtea Constituţională a subliniat că nu este competentă să ofere o interpretare a Constituţiei prin raportare la pretinse acte retroactive care nu se supun controlului de constituţionalitate. Atunci când a observat că există norme legale care le acordă instanţelor de drept comun competenţa controlului (implicit a interpretării) unor acte ale autorităţilor publice, Curtea şi-a declinat competenţa în favoarea acestora. „Actele administrative care nu se supun controlului de constituţionalitate, de tipul celor din exemplul autorilor sesizării, pot fi contestate în contencios administrativ în instanţele judecătoreşti. În cadrul controlului judecătoresc, autorii sesizării pot beneficia de o interpretare a caracterului conform sau neconform al unor acte administrative pretins retroactive cu dreptul de proprietate”, precizează Curtea Constituţională.

Sesizarea a fost depusă de deputaţii Vlad Batrîncea, Corneliu Furculiţă, Adela Răileanu, Grigore Novac şi Petru Burduja. Decizia Curţii este definitivă şi intră în vigoare la data adoptării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite