Curajul de a investi în Moldova. Exemplul Balkan Pharmaceuticals (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de producere a medicamentelor din Sângera, o investiţie de 26 de milioane de euro, realizată de Balkan Pharmaceuticals
Fabrica de producere a medicamentelor din Sângera, o investiţie de 26 de milioane de euro, realizată de Balkan Pharmaceuticals

Odată cu aprobarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare „Moldova 2020“, ţara a pornit pe calea unui nou model de dezvoltare economică, prin înlocuirea modelului iniţial, bazat preponderent pe consum, spre un model dinamic, bazat pe atragerea investiţiilor.

Fabrica de producere a medicamentelor din Sângera este o investiţie românească de 26 de milioane de euro. Pe lângă utilajul implicat direct în producere, la fabrica companiei Balkan Pharmaceuticals au fost instalate şi alte sisteme performante, ceea ce face ca noul complex de producere să corespundă cu Standardele Internaţionale şi Regulile de Bună Practică în Fabricarea Medicamentelor (GMP). La moment, secţiile de producere sunt finalizate în proporţie de 80%, urmând ca în septembrie să fie deja funcţionale.

Scepticii vor zice că nu e posibil, cei mai curajoşi vor investi

„Odată cu deschiderea noii fabrici, în câmpul muncii vor fi antrenaţi circa 400 de angajaţi, iar numărul de produse fabricate va fi cu mult mai mare. De asemenea, pe teritoriul dat este planificată deja construcţia unui bloc, unde se vor produce medicamentele antibiotice”, menţionează Silviu Chiru, directorul general al companiei Balkan Pharmaceuticals.

Recent, pe teritoriul fabricii de medicamente a avut loc o întâlnire a principalilor factori de decizie din domeniu. La eveniment au fost prezenţi prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat, viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, directorul general al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, directorul general Balkan Pharmaceuticals, Silviu Chiru, primarul oraşului Sângera şi alţi membri ai administraţiei companiei de medicamente.

„Mă bucur foarte mult că în Republica Moldova avem parte de o astfel de investiţie impunătoare. Eu vă rog să continuaţi investiţiile, fiindcă avem nevoie de ele pe piaţa farmaceutică”, a declarat Vlad Filat după ce a văzut fabrica din interior. Premierul a mai precizat că a vrut să vadă fabrica, pentru că este a doua ca mărime în Europa, dar şi pentru că domeniul medicamentelor este unul foarte important.

„Deşi a fost o vizită cu caracter consultativ, sperăm că ea va reflecta adevărata imagine a întreprinderii noastre, văzută atât prin ochii altor demnitari, decât a celor care ne atacă dubios şi necontenit (Gheorghe Brega), cât şi a presei reprezentanţii căreia au fost prezenţi la eveniment. Avem nevoie să fim apreciaţi la justa valoare, nimic mai mult. Nu dorim titluri şi menţiuni de stat. Vrem doar să ne desfăşurăm legal şi paşnic activitatea în folosul societăţii, nefiind persecutaţi de controale infinite” a precizat Vasile Cazacu, şeful Departamentului Înregistrări al companiei.

Compania Balkan Pharmaceuticals activează pe piaţa internă din 2007. Compania are la moment 80 de angajaţi şi produce 127 de poziţii de medicamente.

Investiţiile străine directe în Moldova contribuie la creşterea economică durabilă. Banii investiţi în diferite domenii de activitate generează locuri de muncă în ţară, cresc volumul de producţie autohtonă, implică importul de tehnologii noi şi utilaj performant. În plus, investiţiile în întreprinderi mari, stimulează şi dezvoltarea altor domenii conexe, de exemplu serviciile de transport sau alimentaţie publică.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite