Cum a deposedat Şevciuk Federaţia Rusă de 15.000.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgheni Şevciuk, liderul transnitrean fură banii Rusiei
Evgheni Şevciuk, liderul transnitrean fură banii Rusiei

În primele şase luni ale anului, Evgheni Şevciuk ar fi „furat” de la Federaţia Rusă 15 milioane de dolari, iar fiecare pensionar ar fi fost deposedat de 1050 de ruble transnistrene.

În luna iunie a avut loc o reuniune a Comisiei transnistrene pentru distribuirea fondurilor bugetare, în cadrul căreia, aşa-zisul guvern condus de Maia Parnas a aluat o decizie privind tăierea din veniturile şi aşa scunde ale bugetarilor şi pensionarilor, scrie anonymouse.org.

„În timpul întrunirii comisiei a fost prezentat un raport al indicilor macroeconomici, datele privind veniturile şi cheltuielile, inclusiv datele fondului unic de asigurări sociale”, a anunţat un site din regiunea transnistreană.

Cine este de vină       

În mod tradiţional, reprezentanţii „echipei de profesionişti”, au pus responsabilitatea pentru situaţia economică dificilă din regiune pe umerii întreprinderilor, pe duşmani, ratele de schimb valutar, dar şi pe partenerii comerciali de bază, inclusiv pe Rusia. Cu toate acestea, din motive evidente, la acea reuniune a comisiei nu s-au făcut publice alte date, ce prezintă un interes mult mai mare, care varsă lumină asupra cauzelor adevărate ale lipsei mijloacelor pentru achitarea pensiilor şi salariilor angajaţilor bugetari.

Fima lui Şevciuk

La 1 ianuarie 2015, în Transnistria şi-a început activitatea o companie a cărui nume vorbeşte de la sine - „Energokapital”, al cărei patron, prin medierea unor terţe persoane, ar fi liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk. Scopul principal al acestei companii este furtul de fonduri din contul special denumit „contul gazelor naturale” şi transferul acestor bani pe conturile off-shore ale lui Şevciuk, scrie sursa.

Acest fapt demonstrează că „garantul” constituţiei transnistrene nu este altcineva decât un om cinic, scrie anonymouse.org. Cu toate acestea, fiecare schemă ulterioară de furt a populaţiei o depăşeşte pe cea precedentă. Despre amploarea furturilor cu ajutorul companiei „Energokapital” putem judeca după poziţia pe care aceasta o ocupă pe lista celor mai mari contribuabili ai republicii.

Un nou contribuabil

Timp de trei luni de „activitate”, organizaţia în care activează oficial un singur angajat, a devenit al doilea contribuabil din regiunea transnistreană, depăşind marile companii industriale. Se pare că apariţia unui nou contribuabil ar însemna că bugetul transnistrean va câştiga venituri suplimentare, pensionarii îşi vor primi pensiile, iar cetăţenii se vor bucura de noi locuri de muncă. Însă acest lucru nu s-a înfăptuit.

Adevărul este că, potrivit noii scheme, fiind producătorul formal de energie electrică, „Energokapital” ar fi transferat la balanţa sa o parte din baza de impozitare a Centralei termoelectrice de la Cuciurgan. Astfel, în rezultatul modificării schemei de aprovizionare cu gaze şi a mecanismelor de export, în primul trimestru al anului 2015 Centrala de la Cuciurgan nu ar fi achitat fiscului transnitrean o sumă importantă - similară cu cea pe care a plătit-o „Energokapital”. Ca urmare, din punct de vedere al veniturilor fiscale, bugetul Transnistriei nu a câştigat nimic.

Diferenţa de tarif, venitul lui Şevciuk

Atunci care ar fi interesul „Energokapital”, dar şi a lui Şevciuk personal în această schemă, se întreabă publicaţia electronică. Răspunsul este unul foarte simplu, iar schema furtului este foarte banală. Trucul ar consta în aceea că „Energokapital” primeşte gaze de la stat cu 30% mai ieftin decât Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în regim preferenţial. Iar diferenţa de tarif la gaze ar merge spre venitul personal al lui Evgheni Şevciuk.

Ca urmare a realizării acestei scheme, în prima jumătate a anului 2015, contul special de gaze, din care în mod direct este finanţat deficitul fondului de pensii, nu ar fi încasat 15 milioane de dolari. Cu alte cuvinte, fiecare pensionar din regiune ar fi fost furat de 1050 de ruble, constată anonymouse.org.

Nu ne rămâne decât să sperăm că aceste acţiuni ale lui Şevciuk vor fi, mai devreme sau mai târziu, condamnate nu doar de locuitorii regiunii transnistrene, dar şi de Comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse, de unde şi provin banii pe care i-a furat Evgheni Şevciuk, conchide publicaţia online.

Pe 20 aprilie 2007, Evgheni Şevciuk a acuzat conducerea Partidului Patriotic din Transnistria de utilizarea abuzivă a banilor pe care populaţia şi întreprinderile i-a achitat pentru gazul rusesc consumat. Potrivit lui, ar fi vorba despre suma de 18.000.000 de dolari utilazaţi în prima jumătate a anului 2007. Aceşti bani au fost blocaţi în conturile „Gazprombank” (Tiraspol). „Întoarceţi-ne banii şi veţi avea mai puţine probleme”, a declarat atunci Evgheni Şevciuk, adresându-se Marinei Smirnova, preşedintele „Gazprombank” şi soţia liderului transnitrean de atunci, Igor Smirnov.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite