Ce se mai aude despre SA „Franzeluţa“ ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape o lună, nu se aude mai nimic despre scandalul legat de fabrica de panificaţie „Franzeluţa". E nevoie să revenim însă la acest subiect şi să amintim guvernanţilor că nu am uitat despre numeroasele promisiuni şi, mai ales, despre transparenţă.

E foarte important acest lucru, dacă vor să rămână la conducerea ţărişoarei noastre, alegerile fiind aproape iminente, după toate probabilităţile, deja la începutul anului viitor.

E nevoie de transparenţă dacă vor să ne demonstreze că se deosebesc fundamental de fosta guvernare, neocomunistă.

Până una alta, o parte importantă a electoratului nu prea vede diferenţe majore dintre AIE şi PCRM, poate doar faptul că libertatea de exprimare e mult mai largă şi există o mass-media independentă, care îşi permite să critice puterea fără a se teme de acţiuni punitive aşa cum a fost înainte de 2009 cu PRO TV, de exemplu, ameninţată de Voronin cu neprelungirea licenţei de emisie.

În ceea ce priveşte „Franzeluţa", amintim că acolo există un nou director, Victor Cojocaru, care a deţinut funcţia respectivă în anii 2003-2004.

Presa a scris că acesta ar fi nănaşul şefului pazei premierului Vlad Filat. Dar faptul că e din domeniu şi deţinuse funcţia respectivă anterior pare a diminua puţin dimensiunea de cumătrism în această schimbare de cadre de la cea mai importantă întreprindere de panificaţie din Republica Moldova şi, prin urmare, strategică, de o importanţă politică deosebită. Şi, e de adăugat, deşi a fost obligat de şeful Guvernului, adunarea acţionarilor l-a votat unanim în funcţie pe noul director la începutul lunii august.

Ce s-a întâmplat însă cu vechiul director, Eugeniu Baleca, persoană apropiată vicepreşedintelui Parlamentului Vlad Plahotniuc? Acestuia i se incrimina o fraudă de peste 24 de milioane de lei şi administrarea unor scheme întortocheate, după care preţul făinii importate ajungea la destinaţie majorat de câteva ori, aşa încât întreprinderea - una profitabilă prin excelenţă - tindea să cadă într-un faliment iremediabil. Iar „Victoriabank", controlată de Plahotniuc, era gata tocmai să deschidă o nouă linie de creditare pentru „Franzeluţa", oficial pentru a o salva de faliment, în realitate adâncind criza şi dependenţa de o bancă ce ar fi avut dreptul legal ulterior de a pretinde întreprinderea care nu i-ar fi restituit creditul.

În mod normal, Baleca trebuie să răspundă pentru faptele incriminate de Consiliul de Administrare.

Am vrea o lămurire în acest sens de la instanţele abilitate ale statului. În caz contrar, va rămâne o umbră de suspiciune asupra lui Plahotniuc şi PD, care controlează instituţii importante din sistemul de drept al Republicii Moldova. Nici Filat şi PLDM nu va ieşi basma curată din acest scandal, dacă nu va insista ca ancheta să fie dusă până la capăt. Opinia publică va înţelege ori că premierul e mai slab decât vrea să pară sau că e complice în muşamalizarea cazului şi că a folosit situaţia de la „Franzeluţa" pentru a şantaja PD şi a-şi face capital politic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite