A început perioada electorală pentru alegerile locale din Republica Moldova

0
Publicat:

Republica Moldova a intrat, pe 7 august, în perioada electorală pentru alegerile locale din toamna acestui an. Cel mai urmărit și așteptat scrutin va fi în Chișinău, unde în cursa pentru funcția de edil al Chișinăului s-au înscris mai multe persoane, inclusiv actualul primar, Ion Ceban.

Alegerile locale vor avea loc în toamna acestui an. Foto: moldova.org
Alegerile locale vor avea loc în toamna acestui an. Foto: moldova.org

Potrivit Codului electoral, perioadă electorală se încheie în ziua în care rezultatele alegerilor sunt confirmate de structurile competente, însă nu poate depăși 120 de zile.

În perioada dată, potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova, vor fi ajustate și aprobate actele normative subsecvente legii electorale, constituite organele electorale ierarhic inferioare, asigurate mijloacele necesare pentru desfășurarea scrutinului, vor fi organizate instruiri pentru funcționarii electorali și activități de informare pentru alegători și alți subiecți electorali.

De asemenea, vor fi desemnați și înregistrați candidații la funcțiile elective, generate listele electorale și pregătite buletinele de vot, precum și alte materiale electorale.

CEC mai subliniază că în perioada electorală a alegerilor generale sunt difuzate doar mesajele de interes public aprobate de autoritatea electorală.

Înregistrarea candidaților în cursă va începe în data de 6 septembrie, iar campania electorală va demara o lună mai târziu.

Cine vrea să conducă Chișinăul

La scrutinul din Capitala țării vecine și-au anunțat decizia de a candida pentru fotoliul de edil mai multe persoane. Printre ei se numără actualul primar al Chișinăului, Ion Ceban, care aspiră pentru al doilea mandat nu pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, așa cum a făcut-o prima dată, ci pe cele a formațiunii sale, Mișcarea Alternativă Națională (MAN), fondată anul trecut și care ar beneficia de susținere din partea consilierilor politici trimiși de FSB-ul rusesc și acuzați de spionaj în Republica Moldova. Schema a fost făcută publică luna trecută de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău.

Ion Ceban a venit cu o reacție după briefingul de presă susținut de șeful SIS și după informațiile publicate mai târziu de presă, negând cele relatate.

,,Solicităm excluderea Partidului ”Mișcarea Alternativa Națională” din așa-zisele investigații și tot felul de presupuneri anunțate anterior și de fostul premier și vicepremier care au fost atacați în instanță pentru declarații nefondate și calomnioase. Amintim, MAN nu are tangențe cu informațiile tirajate intenționat și concertat în presă, iar despre acest lucru am informat toate instituțiile internaționale”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Lilian Carp, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, este candidatul partidului care guvernează Republica Moldova. Victor Chironda, fost viceprimar al Capitalei, a fost înaintat din partea Platformei DA.

Adrian Albu este candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la această funcție.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite