Xi Jinping, primit călduros la Teheran. China şi Iranul îşi intensifică relaţiile comerciale şi strategice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele iranian Hassan Rohani şi omologul său chinez Xi Jinping, la Jakarta, pe 23 aprilie 2015 FOTO China Nouă
Preşedintele iranian Hassan Rohani şi omologul său chinez Xi Jinping, la Jakarta, pe 23 aprilie 2015 FOTO China Nouă

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său iranian Hassan Rohani şi-au exprimat sâmbătă, la Teheran, dorinţa de a consolida relaţiile bilaterale între ţările lor. Preşedintele Chinei este primul lider politic care vizitează Iranul după ridicarea sancţiunilor acestei ţări din cauza programului său nuclear, relatează Reuters online.

„Suntem bucuroşi că preşedintele Xi vizitează Iranul după ridicarea sancţiunilor. Iranul şi China au convenit să facă schimburi comerciale în valoare de 600 de miliarde de dolari în cursul următorilor zece ani“, a declarat Hassan Rohani într-o conferinţă de presă transmisă de televiziunea public iraniană.

Schimburile comerciale dintre Iran şi China au fost la nivelul de 52 de miliarde de dolari în 2014, potrivit lui Ebrahim Rahimpour, adjunctul ministrului iranian de Externe.

„Iranul şi China au convenit să stabilească o relaţie strategică“, a adăugat Rohani.

Xi Jinping a fost primit de Hassan Rohani la Palatul Sa'dabad, situat în nordul oraşului Teheran. Tot sâmbătă, liderul Chinei se va întâlni cu ayatollahul Ali Khamenei.

„China încearcă să îmbunătăţească relaţiile bilaterale cu Iranul, în scopul iniţierii unei noi etape de relaţii complete, pe termen lung şi sustenabile cu Republica Islamică“, a declarat Xi Jinping, citat de agenţia IRNA.

Cele două ţări au semnat 17 acorduri sâmbătă, care prevăd în special relansarea vechiului drum al mătăsii, axa comercială dintre Orient şi Occident, şi o cooperare nucleară paşnice. De asemenea, China şi Iranul au decis să coopereze pentru soluţionarea provocărilor legate de „terorism şi extremism în Irak, Siria, Afganistan şi Yemen“.

Liderul chinez încheie în Iran un turneu diplomatic efectuat în trei ţări din Orientul Mijlociu. El a mai vizitat Arabia Saudită şi Egiptul. Arabia Saudită şi-a interupt relaţiile diplomatice cu republica islamică în urma atacului asupra ambasadei sale de la Teheran, provocat de executarea unui lider şiit de către autorităţile de la Riad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite