Vladimir Putin și Xi Jinping, întâlnire cu „semnificație deosebită“, joi, în Uzbekistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinții Vladimir Putin și Xi Jinping vor discuta despre Ucraina și Taiwan la o întâlnire care va avea loc în Uzbekistan, joi, despre care Kremlinul a spus că va avea o „semnificație deosebită”.

Vladimir Putin și Xi Jinping se întâlnesc în Uzbekistan FOTO EPA/EFE
Vladimir Putin și Xi Jinping se întâlnesc în Uzbekistan FOTO EPA/EFE

Xi va părăsi China pentru prima dată în mai bine de doi ani pentru o călătorie săptămâna aceasta în Asia Centrală, unde se va întâlni cu Putin, arată reuters.com. Totul are loc cu doar o lună înainte ca Xi să-și consolideze locul de cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong și până în prezent.

„Președinții vor discuta atât agenda bilaterală, cât și principalele subiecte regionale și internaționale”, a declarat consilierul de la Kremlin, Yuri Ushakov, la un briefing la Moscova.

„Bineînțeles, ei vor oferi o evaluare pozitivă a nivelului fără precedent de încredere în cadrul parteneriatului strategic bilateral”, a adăugat el.

Parteneriatul din ce în ce mai adânc dintre superputerea în ascensiune a Chinei și Rusia este o dezvoltare geopolitică pe care Occidentul o urmărește cu anxietate. Potrivit Kremlinului, schimburile comerciale dintre cele două țări țări a crescut la 140 de miliarde de dolari în 2021.

China este cel mai mare cumpărător de petrol din Rusia, iar Moscova se străduiește, de asemenea, să-și sporească vânzările de gaze către Beijing și să construiască noi conducte în acest sens.

Ushakov a spus că Moscova apreciază poziția Chinei față de ceea ce el a numit „criza Ucrainei”, spunând că Beijingul a adoptat o „abordare echilibrată” a conflictului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite