VIDEO Războiul sirian prin ochii copiilor: „Acum, de câte ori văd o armă, vreau să pun mâna pe ea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turkieh, în vârstă de opt ani, şi-a pierdut mama în timpul unui atac FOTO Captură video
Turkieh, în vârstă de opt ani, şi-a pierdut mama în timpul unui atac FOTO Captură video

Soldat cu pierderile a zeci de mii de vieţi omeneşti, conflictul din Siria are, probabil, cel mai mare impact asupra copiilor, martori inocenţi la groaznicele scene de violenţă.

Pe măsură ce situaţia s-a înrăutăţit în Siria, au fost construite adăposturi în care copiii să se refugieze atunci când bombardamentele se înteţesc. „Dacă stăm aici, nu mai auzim zgomotul puternic al exploziilor şi ne simţim mai în siguranţă. Dar când atacurile sunt puternice, noi ştim că doar Dumnezeu ne mai poate proteja“, a declarat Mariam, o tânără în vârstă de 14 ani, într-un reportaj realizat de „Global Post“.

Sute de copii au devenit victime colaterale în cele 17 luni de la izbucnirea războiului şi mulţi dintre ei au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele.

Locuiam într-o zonă unde a avut loc un masacru. O familie a fost ucisă pentru că nu a vrut să-şi părăsească locuinţa. Jur că acum, de câte ori văd o armă, vreau să pun mâna pe ea“, a mărturisit Yahya, un băieţel în vârstă de 11 ani. Fatimah, sora lui, a povestit că în timpul somnului acesta reproduce sunetele bombelor şi spune că a fost împuşcat: „vorbeşte ca şi cum ar fi treaz“.

O fetiţă în vârsta de opt ani şi-a pierdut mama în timpul unui atac. „S-a dus să cumpere pâine, dar nu s-a mai întors. A fost împuşcată“, îşi aminteşte ea. Ea nu a putut merge la mormântul mamei, pentru că nu ştie unde a fost îngropată.

Ahmad, în vârstă de 11 ani le povesteşte jurnaliştilor că a văzut numeroşi oameni care au căzut victime ale războiului. „Am văzut oameni răniţi, uneori nici nu mai aveau cap, mâini sau picioare. Şi cei cu care obişnuiam să ma joc pe stradă sunt morţi“, spune el.

Un alt copil de opt ani a povestit că armata intra în casele lor pentru a căuta armament. „Au intrat şi la mine în casă. M-au întrebat cum mă cheamă şi ce în clasă sunt. Un bărbat m-a pus să repet după el: oamenii vor... Apoi s-a oprit şi m-a pus să continuu eu. Am zis Bashar al-Assad“.

Oamenii trebuie să audă strigătul acestor copii şi să afle adevărul despre suferinţa lor. Organizaţiile „Salvaţi copiii“, implicate în această problemă au ca scop protejarea acestora şi speră să le poată acorda ajutor şi să facă dreptate.

Potrivit site-ului oficial, cei de la „Salvaţi copiii“ au lansat o campanie sub numele de „Crimele împotriva copiilor sirieni“, iar rapoartele arată că mai mult de 60.000 de oameni au semnat petiţia.

„Sute de copii au nevoie de ajutor. Deşi sunt prea mici pentru a înţelege ce se întâmplă, sunt suficient de mari pentru a fi traumatizaţi de scenele groaznice la care au asistat“, scriu membrii campaniei.

Războiul sirian prin ochii copiilor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite