VIDEO Propaganda islamistă bate filmele americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a atrage cât mai mulţi adepţi din rândul tinerilor occidentali, gruparea Statul Islamic postează pe Internet clipuri video sofisticate, demne de filmele de acţiune hollywoodiene.

Filmuleţele de propagandă ale jihadiştilor seamana cu trailerele unor filme de război. Grupul statul islamic deţine reviste on-line şi produce clipuri video de propagandă folosind unghiuri de filmare, grafică pe calculator şi tehnici de editare sofisticate. 

Un videoclip lansat de divizia media Al-Furqan, la începutul acestui an,  cuprindea inclusiv imagini aeriene luate probabil cu o dronă, deasupra oraşului irakian Fallujah, pe care jihadiştii îl controlează şi în prezent. Membrii grupării s-au folosit inclusiv de jurnalistul britanic pe  care îl deţin ostatic, John Cantlie. 

În ultima înregistrare video, Cantlie joaca rolul unui reporter de televiziune care relatează că gruparea este în continuare activă în oraşul sirian Kobane şi nu s-au retras aşa cum relatează presa internaţională. 

Statele Unite le-au cerut luni aliaţilor care participă la coaliţia internaţională împotriva grupării Stat Islamic (SI) să extindă pe Internet lupta împotriva islamiştilor, într-o reuniune organizată în Kuwait cu privire la mijloacele de contracarare a propagandei islamiste pe reţelele sociale.

Tânără austriacă, fugită la jihadişti

Îngrijorător este că astfel de mesaje video par să dea roade. Se estimează că peste o mie de occidentali, dintre care aproximativ 100 de americani, au intrat în rândurile jihadiştilor. Printre aceştia şi multe tinere. Este şi cazul unei Sabinei Selimovici, în vârstă de 15 ani, de origine bosniacă, dar născută la Viena, care şi-a părăsit familia şi s-a alăturat jihadiştilor din Siria. 

image

Acolo ea s-a căsătorit cu un luptător al Statului Islamic. Sub ochiul vigilant al  soţului său, ea a povestit pentru revista „Paris Match“ cum decurge noua sa viaţă.

Amazoană kurdă, ucisă pe hârtie

Luni, pe reţelele sociale circulau imagini tulburatoare în care luptătorii SI se lăudau cu decapitarea Rehanei, luptătoarea kurdă ce a devenit simbolul mişcării de rezistenţă din oraşul Kobane, asediat de jihadşti. 

image

Dar principala miliţie kurdă siriană şi aripa armata a Partidului Uniunea Democratică (PYD), cel mai important partid politic kurd din Siria, nu a confirmat  moartea tinerei. O postare pe Twitter cu Rehana a jurnalistului Pawan Durani în care anunţa că aceasta a ucis peste 100 de jihadişti a devenit virală pe internet.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite