VIDEO Primele imagini de la aducerea la suprafaţă a doi dintre copiii blocaţi în peşteră în Thailanda

0
0

Doi dintre cei 12 copii blocaţi într-o peşteră din Thailanda alături de antrenorul lor de fotbal au fost aduşi la suprafaţă de echipele de intervenţie, după ore bune de la startul misiunii de salvare.

Informaţii în format LIVETEXT aici

Cei doi copii aduşi la suprafaţă de salvatori sunt  într-o stare de sănătate relativ bună, relatează „7 News Sydney“.Potrivit AFP, alţi patru băieţi ar urma să fie scoşi în curând la suprafaţă. 

Un jurnalist aflat la faţa locului a afirmat că echipele de salvare aflate la intrarea în peşteră i-au spus că faptul că nivelul apei a fost scăzut a dus la scăderea duratei operaţiunii de salvare în cazul primilor copii. În mai multe dintre „camerele“ din subteran se poate merge acum, potrivit „The Guardian“, care citează informaţii dIfuzate de Reuters. Salvatorii sunt însă îngrijoraţi din cauza faptului că se anunţă ploi, iar o creştere a nivelului apei ar îngreuna misiunea de salvare. 

Imaginile arată ambulanţele care pleacă sper spital cu cei doi copii.

La intrarea în peşteră se află 13 echipe medicale - fiecare dispunând de o ambulanţă şi de un elicopter - gata să intervină în cazul fiecăruia dintre cei 12 copii şi antrenorului acestora, relatează „The Guardian“.

După o evaluare iniţială, cei 13 ar urma să fie transportaţi de urgenţă cu elicopterele la spitalul Chiang Rai Prachanukroh, unde cel puţin 30 medici sunt pregătiţi să le acorde asistenţa necesară.

Condiţiile meteorologice joacă un rol crucial în operaţiunile de salvare a celor blocaţi în peşteră, iar faptul că acestea încep să se înrăutăţească este „foarte înfricoşător“, a declarat pentru CNN scafandrul Rafel Aroush, un israelian care locuieşte în Thailanda şi care şi-a oferit ajutorul în cadrul misiunii de salvare.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă băieţii prinşi în peşteră e nivelul scăzut de oxigen. Zilele trecute, şeful puşcaşilor marini thailandezi, Aphakorn Yoo-kongkaew, a declarat că nivelul oxigenului din peşteră a scăzut până la 15%, un nivel despre care un medic thailandez a declarat că aduce un risc serios de hipoxie. Potrivit CNN, care citează Departamentul pentru Sănătate şi Protecţia Muncii al SUA, „intervalul optim“ de oxigen necesar în aer pentru ca o persoană să respire în condiţii normale este în între 19,5% şi 23,5%.

 Un video realizat în urmă cu câteva zile de salvatori surprind imagini din traseul dificil, prin pasaje întunecate şi umede, prin care scafandri sunt nevoiţi să treacă în încercarea de a-i salva pe cei 12 băieţi şi pe antrenorul lor prinşi în peştera din Thailanda.

În misiunea de salvare sunt implicaţi 13 scafandri străini şi alţi cinci din cadrul Marinei Thailandeze.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite