VIDEO Premierul turc Erdogan s-a întâlnit cu reprezentanţi ai manifestanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a primit joi seară, la reşedinţa sa din Ankara, un grup de reprezentanţi ai manifestanţilor din parcul Gezi din Istanbul, la câteva ore după ce le-a transmis un ultimatum.

Această delegaţie a fost formată din artişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi autorizaţi de protestatarii din piaţa Taksim, al cărei proiect de amenajare s-a aflat la originea revoltei împotriva guvernului islamo-conservator al lui Erdogan.

Şeful guvernului s-a întreţinut timp de aproape cinci ore miercuri seară în capitală cu un prim grup de reprezentanţi ai manifestanţilor, pe care el însuşi i-a ales, însă compoziţia grupului nu a primit aprobarea celor mai fermi manifestanţi.

Pentru întâlnirea de joi seară au fost aleşi militanţi dintre cei mai vechi, cei din organizaţia-umbrelă Solidaritatea Taksim, care se întâlnesc pentru prima dată cu şeful guvernului, a precizat o sursă informată.

Întrevederea dintre Erogan şi delegaţia de circa 10 reprezentanţi a început la ora locală 23.00 (20.00 GM), a relatat postul de televiziune CNN Turcia. Nicio declaraţie nu a fost făcută înainte de întâlnire.

Înainte de începerea reuniunii, forţele de ordine au tras cu salve de gaze lacrimogene asupra unui grup de circa 200 de manifestanţi reuniţi în apropiere de centrul oraşului, nu departe de biroul lui Erdogan, informează France Presse.

Cinci manifestanţi au fost reţinuţi de poliţie, care a folosit de asemenea tunuri de apă pentru a-i dispersa pe manifestanţi, reuniţi în pofida ploii.

Presat să pună capăt revoltelor care au loc în ţara sa de două săptămâni, Erdogan s-a arătat ameninţător, transmiţând în cursul zilei de joi 'un ultim avertisment' miilor de protestatari care nu vor să cedeze.

Câteva ore mai târziu, Solidaritatea Taksim i-a respins ultimatumul.

De asemenea, manifestanţii au respins organizarea unui referendum local privind amenajarea parcului. 

Premierul turc Erdogan s-a întâlnit cu reprezentanţi ai manifestanţilor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite