VIDEO Culmea cenzurii: „Spice Girls“ de Coreea de Nord, interzise în China din cauza versurilor anti-americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moranbong Band

Formaţia pop nord-coreeană Moranbong, supranumită “Spice Girls“ din Coreea de Nord, a fost nevoită să îşi anuleze concertele din Beijing după ce autorităţile chineze au avut obiecţii la adresa versurilor „anti-americane” ale pieselor, spun surse din China şi Coreea de Nord, citate de Reuters.

Formaţia vizita China alături de Corul de Stat din Coreea de Nord şi trebuia să cânte în faţa publicului chinez pe 12 decembrie, însă concertul a fost anulat, din motive necunoscute până acum, cu trei ore înainte de ora la care era programat.

Sursele spun că cenzorii chinezi nu au fost de acord cu referirile la Statele Unite, numite „lupul ambiţios”, şi cu glorificarea războiului coreean dintre anii 1950 şi 1953.

„China nu a cerut ca versurile să fie schimbate, dar acestea nu au trecut filtrul cenzorilor”, spune o sursă care a refuzat să fie numită din cauza sensibilităţii subiectului. „China consideră că versurile ar fi provocat în mod nenecesar Statele Unite”.

China încearcă să se poziţioneze ca un intermediar între Statele Unite şi Coreea de Nord şi a încercat de multe ori să îi convingă pe micii lor aliaţi din estul Asiei să îşi „îndulcească” retorica.

Formaţia Moranbong este proiectul personal al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un şi a fost fondată din ambiţia sa personală de a-şi pune amprenta asupra artei din ţara sa. Tunsorile scurte ale membrelor trupei sunt o adevărată modă în rândul tinerelor din Phenian.

Membrele formaţiei, care a fost creată în 2012, au fost selectate personal de Kim, iar turneul de la Beijing reprezenta prima ieşire în străinătate a celor cinci cântăreţe.

Printre piesele de succes ale fetelor de la Moranbong se numără hituri precum „Noi nu putem trăi fără atenţia lui“, sau „Steagul roşu fluturat“.

China şi Coreea de Nord au fost aliate în războiul coreean din anii '50, purtat împotriva unei coaliţii formate din Statele Unite şi Coreea de Sud. Câţiva veterani chinezi ai războiului au fost invitaţi la concertul Moranbong.

Nord-coreenii au considerat că oficialii chinezi invitaţi la eveniment nu aveau un rang suficient de înalt, au mai adăugat sursele citate.

Delegaţia nord-coreeană a protestat după ce versurile le-au fost respinse, a refuzat să le schimbe şi a hotărât, după consultarea liderului Kim, să plece acasă.

Grupul a fost invitat de Beijing în semn de mulţumire pentru găzduirea lui Liu Yunshan, un oficial de rang înalt, la parada militară ce a marcat 70 de ani de la preluarea puterii, în Coreea de Nord, de către Partidul Muncitorilor.

Autorităţile chineze au plătit toate cheltuielile formaţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite