Un jurnalist occidental, împuşcat în cap în capitala Afganistanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un jurnalist anglo-suedez, Nils Horner, a fost ucis marţi dimineaţa în centrul capitalei afgane de către un bărbat înarmat, care i-a tras un glonţ în cap, dintr-un motiv încă necunoscut, potrivit unor surse concordante, relatează AFP.

"Tocmai am primit confirmarea că Nils Horner, un corespondent al postului public de radio suedez, a fost ucis prin împuşcare, la Kabul, în această (marţi) dimineaţa", a declarat pentru AFP Peter Semneby, ambasadorul Suediei în Afganistan.

Semneby a precizat că victima are dublă cetăţenie, britanică şi suedeză, şi că familia sa a fost "informată".

La Stockholm, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, la rândul său, moartea unui "cetăţean suedez".

Crima a fost comisă marţi dimineaţa în Wazir Akbar Khan, un cartier şic considerat calm până la atacul comis pe 17 ianuarie la restaurantul "Taverna Libanului" de către un comando sinucigaş taliban, soldat cu 21 de morţi, inclusiv 13 străini.

"Am auzit un foc de armă şi am văzut un bărbat prăbuşindu-se", a declarat un martor sub protecţia anonimatului, precizând că agresorul, însoţit de alt bărbat, probabil un complice, au fugit.

Un medic de serviciu la serviciul de urgenţe al unui spital din capitala afgană a declarat, tot sub protecţia anonimatului, că un "cadavru al unui străin a fost adus în această (marţi) dimineaţa la (serviciul) de urgenţe".

Scena crimei a fost izolată de către forţe de securitate afgane, inclusiv agenţi din cadrul serviciilor secrete (NDS), iar pe drum se vedea sânge, a constatat un fotograf AFP.

Atacul nu a fost revendicat, până marţi la prânz. Talibanii, contactaţi de AFP, au afirmat că nu au fost implicaţi.

"Am verificat la combatanţii noştri, nu sunt implicaţi", a dat asigurări Zabiullah Mujahid, un purtător de cuvânt al rebelilor.

Crima intervine în contextul persistenţei unor violenţe în Afganistan unde, în pofida celor 12 ani de război, talibanii, îndepărtaţi de la putere în 2001, poartă o insurecţie sângeroasă.

Acest incident are loc cu o lună înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale afgane, la 5 aprilie.

Moartea unui nou cetăţean străin la Kabul, după mai puţin de două luni de la atacul de la Taverna Libanului, riscă să sporească sentimentul de îngrijorare al membrilor comunităţii de expatriaţi prezenţi în capitala afgană, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, la care vor fi prezenţi numeroşi jurnalişti străini.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite