Turcia anunţă că a doborât o dronă neidentificată, lângă graniţa cu Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii turci ar fi declarat că aparatul de zbor doborât de turci ar fi o dronă
Oficialii turci ar fi declarat că aparatul de zbor doborât de turci ar fi o dronă

Autorităţile turce au anunţat că avioanele de război au doborât un aparat de zbor neidentificat care a pătruns în spaţiul aerian al Turciei, lângă graniţa cu Siria. Potrivit oficialilor ar fi vorba despre o dronă.

Oficialii turci ar fi declarat că aparatul de zbor doborât de turci ar fi o dronă, notează BBC.

Deocamdată nu există mai multe detalii.

Dronele sunt folosite şi de coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva Statului Islamic, şi de Rusia, dar şi de guvernul sirian.

Armata turcă a anunţat că aparatul de zbor necunoscut, detectat lângă graniţa cu Siria, a fost avertizat de trei ori înainte de a fi doborât, „în concordanţă cu regulile“.

Corespondentul BBC pe teme de Apărare, Jonathatn Marcus, spune că acest incident, deşi pare că nu implică o dronă militară, subliniază riscurile potenţiale care se nasc atunci când se conduc două campanii aeriene în acelaşi spaţiu aerian, fără o coordonare suficientă.

„Astăzi, un vehicul aerian de naţionalitate necunoscută a fost detectat în spaţiul nostru aerian, la graniţa siriană, şi când şi-a continuat deplasarea deşi a fost avertizat de trei ori, avioanele noastre aflate în misiune de patrulare la frontieră au deschis focul şi au doborât vehiculul, conform regulilor de angajament“, a informat comunicatul publicat pe site-ul oficial al Statului Major General turc.

Armata rusă a anunţat că toate aparatele de zbor militare ale sale, din regiune, sunt operaţionale.

Cel puţin 13 „întâlniri periculoase“ între avioane turceşti şi ruseşti

Cel puţin 13 "întâlniri periculoase" între avioane turceşti şi ruseşti au avut loc în apropiere de frontiera Turciei cu Siria, în perioada 3-10 octombrie, a declarat joi la Moscova Ali Kemal Aydin, adjunctul ministrului turc de Externe, relatează Reuters online.

Pe de altă parte, forţele aeriene ruse au informat joi în mod oficial armata turcă despre încălcări ale spaţiului aerian turc de către avioane ruse de război care au avut loc anterior luna aceasta, dar şi despre măsurile pe care le va lua pentru a împiedica repetarea unor asemenea incidente, a anunţat armata turcă într-un comunicat.

Avioane ruseşti au încălcat spaţiul aerian turc şi totodată NATO pe 3 şi 4 octombrie, în timpul unor misiuni aeriene împotriva unor ţinte ale opoziţiei din Siria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat săptămâna trecută Moscova, înfuriat de încălcările ruse, că există şi alte locuri din care Turcia poate lua gaze naturale şi că există şi alte ţări cu care poate construi centrale nucleare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite