Trudeau spune că China încearcă în mod constant să se amestece în afacerile Canadei

0
Publicat:

Potrivit prim-ministrului canadian, agențiile de informații din Canada sunt conștiente de acest lucru și dezvoltă instrumente pentru a contracara intruziunile.

Justin Trudeau și soția sa. Foto: Getty Images
Justin Trudeau și soția sa. Foto: Getty Images

Guvernul chinez încearcă în mod regulat să se amestece în diferite aspecte ale vieții canadiene, inclusiv în alegerile federale, a declarat vineri, premierul canadian Justin Trudeau.

Spun de mulți ani <...> că China încearcă să se amestece în democrația noastră, în [alte] procese din țara noastră, inclusiv în timpul alegerilor noastre”, a spus el. Potrivit acestuia, agențiile de informații canadiene sunt conștiente de acest lucru și „dezvoltă din ce în ce mai multe instrumente pentru a contracara acest lucru”. "Acest lucru (amestecul unui stat străin în treburile altei țări) nu este un fenomen nou. Este ceva cu care țările din întreaga lume se luptă de mult timp, iar Canada nu face excepție", a subliniat Trudeau. În același timp, el a declarat încă o dată că rezultatele alegerilor federale din 2019 și 2021 reflectă doar voința alegătorilor canadieni.

Trudeau a comentat astfel informațiile din ziarul The Globe and Mail , care pe 18 februarie, citând date de la Serviciul canadian de securitate și informații, a raportat că China ar fi dezvoltat o strategie de intervenție în alegerile federale din 2021. Ea, în special, și-a asumat un astfel de sprijin pentru candidații lui Trudeau din Partidul Liberal pentru a le asigura victoria, dar numai pentru a forma un guvern minoritar. În același timp, China ar fi făcut tot posibilul pentru a împiedica candidații din opoziție, Partidul Conservator să intre în parlament, ceea ce i-ar fi fost incomod în derularea relațiilor sale cu Canada.

Prim-ministrul a comentat de multe ori acest subiect reporterilor, dar continuă să fie de interes pentru publicul canadian. Totul a început cu faptul că, în noiembrie 2022, postul de televiziune canadian Global News , citând sursele sale, a raportat că în timpul alegerilor federale din 2019 din Canada au existat presupuse încercări de a interfera cu RPC în procesul electoral. În special, China ar fi finanțat campaniile electorale a cel puțin 11 candidați.

Inițial, șeful guvernului a spus că China și alte țări continuă să încerce să influențeze procesele democratice din Canada. El a amintit că la alegerile federale din 2019 și 2021 din Canada a fost creat un comitet special pentru a asigura neamestecul în procesele electorale. După ce a călătorit la summitul G20 din 2022, unde a avut o scurtă conversație cu președintele chinez Xi Jinping, Trudeau, comentând din nou aceste informații, a spus că nu are date despre finanțarea chineză a politicienilor canadieni în timpul alegerilor federale.

Ministerul chinez de Externe a declarat anterior că guvernul chinez nu este interesat de problemele de politică internă canadiană. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite