Top 100 gânditori globali: Zhou Xiaochuan modelează economia mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna august, zvonurile de pe internet că guvernatorul băncii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, ar fi dezertat, i-au făcut pe managerii de portofolii şi pe operatorii de schimburi valutare să se bată pentru garanţii şi acoperire. Zvonurile au arătat cât de important a devenit Zhou pentru stabilitatea economică globală. Nu era prima dată când Zhou făcea valuri.

Anul trecut, a tulburat pieţe propunând o nouă valută pentru rezervele internaţionale, care să înlocuiască dolarul SUA. Anul acesta, a făcut presiuni asupra Washingtonului pentru a recunoaşte că era în care putea dicta regulile ordinii economice globale s-a sfârşit. Cazul lui Zhou a fost întărit în august 2010, când China a depăşit Japonia, devenind a doua cea mai mare economie a lumii. Zhou a descris recent reevaluarea yuanului ca un tratament fantezist în stil occidental, „pilule care îţi rezolvă problema peste noapte", spre deosebire de ceea ce este necesar: un tratament adecvat, în stil chinezesc, format din „10 plante puse împreună... care rezolvă problema nu peste noapte, dar poate într-o lună sau două". Este o declaraţie pe care o poţi face atunci când ai în spate 2,65 trilioane în rezerve valutare internaţionale.

Extras din Top FP 100 Gânditori Globali, publicat în ediţia nr.20 a FP România, din 17 ianuarie la toate standurile de presă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite