Tensiune la cote maxime în Hong Kong. Protestatarii ameninţă că vor bloca rutele spre aeroport. Focuri de avertisment pentru a dispersa manifestanţii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii din Hong Kong au ameninţat că vor bloca căile rutiere spre aeroport, iar operatorul feroviar Mass Transit Railway (MTR) a anunţat că a suspendat circulaţia trenurilor către această destinaţie, transmite Reuters.

GALERIE FOTO 

Măsura a fost luată ”la cererea guvernului din Hong Kong şi a Autorităţii Aeroportului, pentru a facilita măsurile de control de la aeroport”, a explicat operatorul feroviar.

Demonstraţii intenţionau să blocheze duminică căile de acces către aeroport după o noapte haotică de ciocniri între poliţie şi manifestanţi mascaţi, în cel mai recent val de tulburări din oraşul aflat sub controlul Chinei.

Protestatarii din Hong Kong au ridicat duminică baricade în faţa aeroportului internaţional, în ciuda prezenţei masive a poliţiei înăuntru. Protestul care a durat doar câteva ore a început după o noapte de ciocniri violente. O parte însemnată a reţelei de metrou a fost închisă după ce forţele de ordine atacat protestatari şi călători într-un vagon.

 Duminică la aeroport poliţia a expulzat din terminal câţiva protestatari, ridicând din nou tensiunile. 

Organizatorii protestelor au cerut oamenilor ca duminică şi luni să supraaglomereze drumurile şi legăturile feroviare către aeroport, unul dintre cele mai circulate din lume, fiind posibil ca astfel să fie perturbate zborurile. Oamenii ar trebui să se adune începând cu ora locală 13.00 (05.00 GMT), potrivit unor grupuri de protestatari.

Aeroportul a închis una dintre parcări şi a recomandat pasagerilor să folosească transporturile publice, fără să ofere un motiv.

image

FOTO Guliver / Getty Images

Un apel similar care a avut loc weekendul trecut, pentru perturbarea traficului către aeroport, nu a reuşit să atragă o participare suficientă. În urmă cu trei săptămâni, unele zboruri au fost întârziate sau anulate după ce protestatarii s-au adunat la aeroport.

Pasageri bătuţi la întâmplare în metrou 

În noaptea de sâmbătă spre duminică, poliţia a tras cu gaze lacrimogene, tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc, în timp ce protestatarii au aruncat cu proiectile incendiare, escaladând ciocnirile care au declanşat cea mai gravă criză politică din ultimele decenii produsă în centrul financiar asiatic.

Poliţia din Hong Kong a luat cu asalt o staţie de metrou, bătând pasagerii la întâmplare. 

Autorităţile din Hong Kong au tras sâmbătă focuri de avertisment pentru a dispersa protestatarii din regiune, care manifestau în pofida faptului că nu au primit autorizaţie de protest, relatează site-ul agenţiei Dpa.

 Poliţia a tras două focuri de avertisment în zona Parcului Victoria, în cadrul unei operaţiuni de eliberare a unei zone din apropierea unui complex comercial, a informat presa locală.

Potrivit presei din China, focurile de avertisment au fost trase în jurul orei locale 21.00.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite