Tensiune în America de Sud după demisia preşedintelui Boliviei, abandonat de poliţie şi armată VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
evo morales

Guvernul columbian a cerut duminică o "reuniune de urgenţă" a consiliului permanent al Organizaţiei Statelor Americane (OSA) după demisia din funcţie a preşedintelui bolivian Evo Morales, în urma a trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale controversate. Mexicul a acordat azil membrilor guvernului bolivian şi se oferă să-l primească şi pe Morales.

Columbia doreşte această reuniune "pentru a căuta soluţii la complexa situaţie instituţională" din Bolivia, a precizat Ministerul Afacerilor Externe din Columbia într-un comunicat.

De asemenea, MAE columbian cere OSA să se asigure că "cetăţenii bolivieni pot să se exprime liber la urne şi să aleagă un nou guvern".

Ministrul columbian al afacerilor externe, Carlos Holmes Trujillo, a cerut cu insistenţă guvernului bolivian să organizeze un al doilea tur de scrutin între Evo Morales şi candidatul opoziţiei, Carlos Mesa, în cadrul unei sesiuni extraordinare a consiliului permanent al OSA de la 4 noiembrie, de la Washington.

Evo Morales, în vârstă de 60 de ani şi în funcţie din 2006, şi-a anunţat duminică demisia după ce a pierdut susţinerea armatei şi a poliţiei.

Preşedintele de stânga a promis înainte de demisie că va schimba "toţi membrii Tribunalului electoral suprem" şi că va convoca noi alegeri, fără a menţiona nici data noului scrutin, nici dacă va participa. Acest anunţ răspundea unei solicitări a OSA, care a estimat că scrutinul din octombrie a fost marcat de nereguli.

Mexicul îi oferă azil lui Morales

Ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard a declarat, duminică, că 20 de membri ai guvernului şi ai parlamentului boliviene au fost primiţi în ambasada sa din La Paz şi i-a oferit azil şi preşedintelui demisionar Evo Morales, relatează DPA şi AFP.

"Mexicul, în conformitate cu tradiţia sa de a oferi azil şi de neintervenţie, a primit 20 de oameni din executivul şi legislativul boliviene în reşedinţa sa oficială din La Paz şi a decis, de asemenea, dacă o va solicita, să-i ofere azil lui Evo Morales", a postat şeful diplomaţiei mexicane pe Twitter.

"Există o operaţiune militară în desfăşurare în Bolivia, pe care o respingem, similară cu evenimentele tragice care au însângerat America noastră latină în ultimul secol", a mai scris Ebrard.

"Mexicul îşi va menţine poziţia de a respecta democraţia şi instituţiile. Nu trebuie să existe o lovitură de stat", a subliniat el.

 Preşedinta tribunalului electoral, arestată, deşi a încercat să scape deghizându-se în bărbat

Preşedintele şi vicepreşedintele tribunalului electoral din Bolivia au fost arestaţi duminică, a anunţat poliţia, citată de DPA şi AFP.

Maria Choque Quispe, şefa Tribunalului suprem electoral (TSE), şi Antonio Costas, vicepreşedintele acestui for, au fost arestaţi de poliţia boliviană şi urmează să fie urmăriţi penal pentru fraude în alegerile din 20 octombrie, a informat poliţia.

Comandantul poliţiei din Bolivia, Vladimir Yuri Calderon, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că preşedinta TSE a fost arestată din ordinul parchetului, potrivit AFP.

bolivia

Maria Choque Quispe îşi prezentase demisia cu câteva ore mai devreme, în timp ce Antonio Costas demisionase la câteva zile după alegeri.

Potrivit poliţiei, preşedinta demisionară a TSE a încercat să scape de poliţie deghizându-se în bărbat.

"Această doamnă era îmbrăcată ca un bărbat, ceea ce sugerează că încerca să se sustragă răspunderii şi să-i păcălească pe ofiţerii care o căutau pentru a o aresta", a precizat poliţia într-o conferinţă de presă.

Fostul preşedinte bolivian Evo Morales a anunţat că un mandat de arestare "ilegal" a fost emis pe numele lui, relatează AFP.

"Denunţ în faţa lumii şi a poporului bolivian faptul că un ofiţer de poliţie a anunţat public că a primit instrucţiuni de a executa un mandat de arestare ilegal emis împotriva persoanei mele", a postat fostul lider socialist pe Twitter.

"De asemenea, grupuri violente au atacat domiciliul meu. Puciştii distrug statul de drept", a adăugat Evo Morales, de 60 de ani, despre care nu se ştie unde se află duminică seară.

Totuşi, potrivit Reuters, un şef al poliţiei boliviene a infirmat duminică, pe un post local de televiziune, că ar exista un mandat de arestare pe numele lui Morales.

Sute de bolivieni au umplut duminică piaţa Murillo din La Paz, din faţa palatului prezidenţial, pentru a sărbători demisia lui Evo Morales, care a condus ţara timp de aproape 14 ani, relatează AFP.

"Acesta este singurul meu drapel", striga un tânăr manifestant care agita steagul roşu, galben şi verde al Boliviei.

În acest timp, poliţia înlătura din clădirile oficiale, printre care Parlamentul, Tribunalul electoral şi comandamentul poliţiei, aşa-numitul Whiphala, drapelul andin indigen multicolor pe care Evo Morales l-a introdus ca simbol naţional în 2009.

"Acest imbecil, care nu-şi poate folosi mintea, a ieşit pe fereastră, ce veste bună! Suntem fericiţi", a declarat pentru France Presse Reggina Sojas, o comerciantă în vârstă de 61 de ani, venită să sărbătorească evenimentul pe bulevardul El Prado, principala arteră din La Paz.

bolivia proteste

"Ce moment de glorie pentru noi! Suntem cu adevărat mulţumiţi, trăiască democraţia!", şi-a exprimat satisfacţia Ricardo Revilla, angajat al unei bănci în vârstă de 37 de ani.

La câţiva paşi mai departe, într-unul din colţurile pieţei Murillo, poliţiştii dintr-o unitate care s-a răzvrătit împotriva lui Morales se bucurau alături de manifestanţii pe care trebuiau să-i aducă la ordine cu doar câteva zile înainte.

În celălalt capăt al ţării, la Santa Cruz, la 900 km est de La Paz, o femeie agita un drapel bolivian. "Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a eliberat de dictator", a spus ea, folosind apelativul dat lui Evo Morales de adversarii săi.

"Suntem mulţumiţi că democraţia s-a întors după atâta tiranie", şi-a exprimat bucuria un tânăr manifestant.

Într-o altă scenă cu totul inedită, responsabili ai poliţiei s-au rugat în genunchi în faţa catedralei din localitate.

La Sucre, capitala constituţională a Boliviei, un grup de persoane s-a adunat în Piaţa armelor, unde republica a fost fondată în 1825, pentru a intona imnul naţional.

"Nu ne vom mişca din stradă până când dictatorul, asasinul, nu pleacă din palat", a declarat la rândul ei fosta candidată la alegerile prezidenţiale Ruth Nina, care prezidează o asociaţie a soţiilor poliţiştilor, la porţile unei unităţi din La Paz în care se află poliţişti răzvrătiţi.

De cealaltă parte, în oraşul El Alto, aflat pe înălţimile din jurul La Paz şi considerat un fief al lui Evo Morales, au izbucnit incidente.

O mulţime a încercat să ocupe un post de poliţie, dar a fost respinsă cu gaze lacrimogene. În jur de şase persoane au fost arestate, potrivit media locale.

În plus, o autobază pentru autobuze din sudul La Paz a fost incendiată cu numeroase vehicule în interior, iar în oraş au avut loc jafuri, notează AFP.

Manifestanţi cagulaţi au ocupat ambasada Venezuelei din La Paz

Sediul ambasadei Venezulei din La Paz a fost ocupat duminică de manifestanţi cagulaţi după demisia preşedintelui Evo Morales, aliat fidel al regimului de la Caracas, a declarat ambasadoarea Venezuelei Crisbeylee Gonzalez pentru agenţia oficială de presă boliviană ABI, relatează AFP.

"Dotaţi cu dinamită, manifestanţi cagulaţi cu scuturi au ocupat ambasada Venezuelei în Bolivia. Suntem bine şi la adăpost, dar vor să comită un masacru. Ajutaţi-ne să denunţăm această barbarie", a declarat diplomata.

Mai devreme în cursul zilei de duminică preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a condamnat "categoric lovitura de stat" din Bolivia după demisia lui Evo Morales, forţat să plece de trei săptămâni de proteste şi de faptul că a fost abandonat de armată şi poliţie.

"Condamnăm categoric lovitura de stat produsă împotriva fratelui preşedinte Evo Morales", a scris Nicolas Maduro pe Twitter, făcând un apel la "mobilizare pentru a cere să fie protejată viaţa populaţiilor indigene boliviene victime ale rasismului"

.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite