Ţara care a ars aproape 20.000 de doze expirate de vaccin AstraZeneca pentru a spori încrederea populaţiei în imunizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Autorităţile sanitare din statul african Malawi au dat foc la 19.610 de doze de vaccin AstraZeneca expirate, asigurând populaţia că orice noi seruri vor ajunge în ţară vor fi sigure pentru utilizare, transmite BBC.

Potrivit sursei citate, Malawi este prima ţară din Africa în care s-a anunţat public o astfel de măsură.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndemnase iniţial ţările ce deţin doze expirate să nu le distrugă, însă între timp şi-a schimbat recomandarea. 

Campania de vaccinare din Malawi se desfăşoară lent, iar oficialii din Sănătate speră ca prin acest pas să sporească încrederea publicului în imunizare. 

Dintr-o populaţie de aproximativ 18 milioane de locuitori, Malawi a reportat 34.232 de cazuri de COVID-19 şi 1.153 de decese. Peste 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca au fost achiziţionate de la Uniunea Africană pe 26 martie, fiind utilizate în proporţie de 80%. Însă data de expirare a serurilor era 13 aprilie, aşa că autorităţile sanitare au scos flacoanele din frigidere şi au decis distrugerea lor.

Un oficial a declarat pentru BBC că a fost o decizie nedorită, însă beneficiile depăşesc riscurile. 

„Când s-a dus vestea că avem vaccinuri expirate am observat că oamenii nu mai veneau la clinicile noastre pentru a fi imunizaţi. Dacă nu le ardem, oamenii vor crede că folosim seruri expirate în facilităţile noastre şi, dacă nu vin, COVID-19 îi va afecta grav", a explicat Charles Mwansambo. 

Acesta a precizat că unul dintre motivele pentru care personalul medical nu a folosit dozele în timp util este că populaţia adultă manifestă reticenţă faţă de vaccin. Pe străzile din capitala Lilongwe sunt destui oameni îngrijoraţi de siguranţa serului. 

„Am auzit multe poveşti cu oameni care au făcut cheaguri de sânge sau care au murit după imunizare. Acei oameni mint? Dacă acesta este adevărul, de ce ne dau tot acelaşi vaccin?", a întrebat un localnic.

Potrivit BBC, legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi chegurile de sânge nu a fost încă demonstrată, iar experţii spun că riscurile aferente COVID-19 sunt mult mai mari. Aceştia recomandă ca oamenii să se vaccineze dacă au ocazia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite