Suspectul acuzat de asasinarea fostului prim-ministru japonez Abe va fi supus unui examen psihiatric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA - EFE
Foto EPA - EFE

Suspectul acuzat de asasinarea fostului prim-ministru Shinzo Abe urmează să fie supus unei examinări psihiatrice pentru stabilirea stării sale mentale din preajma momentului incidentului, au declarat sâmbătă surse de anchetă.

Procuratura Districtului Nara a cerut Judecătoriei Districtului Nara aprobarea unei cereri din partea parchetului local pentru o examinare psihiatrică a lui Tetsuya Yamagami, în vârstă 41 de ani. Examinarea ar urma să se încheie la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit Japan Times. 

Interogarea suspectului va fi oprită în timpul examinării psihice. Procurorii vor stabili dacă Yamagami poate suporta răspunderea penală pe baza examinării înainte de a lua o decizie cu privire la acuzarea suspectului. 

Yamagami este suspectat că l-a împuşcat mortal pe fostul lider în timpul unui discurs susţinut în faţa gării Yamato-Saidaiji a căii ferate Kintetsu din oraşul Nara, în jurul orei 11:30, pe 8 iulie.

Tot sâmbătă, Yamagami a declarat Poliţiei Prefecturii Nara că l-a atacat pe Abe, crezând că fostul premier are legături cu grupul religios cunoscut sub numele de Biserica Unificării sau „secta Moon”, din care mama suspectului este membră.

De asemenea, Yamagami şi-a fabricat propriile arme şi praful de puşcă pe baza informaţiilor pe care le-a găsit online şi şi-a testat armele înainte de asasinare. Pe lângă arma de casă folosită în timpul asasinatului, cel puţin cinci arme au fost confiscate din casa lui Yamagami din Nara.

Yamagami a mai spus că a închiriat un apartament pentru a usca praful de puşcă şi faptul că a închiriat o cameră separată de reşedinţa sa între martie şi septembrie anul trecut în prefectura Nara pentru aproximativ 20.000 yeni pe lună, potrivit poliţiei prefecturiale.

Yamagami a spus că a început să producă arme în primăvara anului trecut, iar poliţia bănuieşte că a folosit apartamentul pentru a face praf de puşcă. Suspectul a închiriat şi un garaj cu obloane pentru 15.000 yeni pe lună din noiembrie trecut până în februarie, tot pentru uscarea prafului de puşcă. Bărbatul a mărturisit că a decis să usuce praful de puşcă în garaj în loc de apartament, deoarece „chiria apartamentului era mare”.

Shinzo Abe îşi dăduse demisia din funcţie în vara lui 2020, dar a avut şi ulterior o influenţă mare în rândurile Partidului Liberal-Democrat, dreapta naţionalistă la putere în Japonia, ca şef de facto al principalului grup parlamentar. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite