Supravieţuitorii - portrete ale celor care au învins Ebola

0
0

Peste 4.400 de oameni au murit din cauza virusului Ebola în Africa de Vest. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că vor exista aproximativ 10.000 de cazuri noi pe săptămână în Guinea, Liberia şi Sierra Leone, până la finalul lui 2014. În timp ce toată lumea se concentrează pe numărul morţilor din cauza Ebola, există un grup trecut cu vederea: supravieţuitorii.

Ebola are o rată a mortalităţii de 70%, iar cei care au reuşit să-şi revină după această boală au devenit imuni la ea. Însă aceşti supravieţuitori, ca Benetha Coleman în vârstă de 24 de ani, au pierdut membri ai familiei în timpul propriei lupte împotriva bolii virale Ebola. Coleman şi-a pierdut soţul şi cei doi copii, ea contactând boala în timp ce avea grijă de familia sa, fără a avea acces la echipament de protecţie potrivit, notează „World.Mic“.

Fotograful câştigător al premiului Pulitzer de la Getty Images, John Moore, a vizitat un centru de tratament Ebola al organizaţiei Medici fără Frontiere din Paynesville, Liberia. La centru, supravieţuitorii au vorbit despre fraţii şi surorile lor, despre soţii şi soţiile pe care i-au pierdut din cauza bolii. Au mai discutat şi despre recuperare şi stigmatul cu care se confruntă după ce au scăpat de boală, dar şi despre speranţă.

Sontay Massaley, 37 de ani

image

Sontay Massale zâmbea atunci când a fost externată din centrul de tratament al organizaţiei Medici fără Frontiere. Massaley, care şi-a petrecut opt zile în centru pentru a se recupera, spune că era vânzătoare la piaţă atunci când a contactat virusul.

Varney Taylor, 26 de ani

image

Supravieţuitorul Varney Taylor spune că şi-a pierdut trei membri ai familiei din cauza Ebola şi crede că a contactat boala atunci când a cărat corpul neînsufleţit mătuşii sale, răpusă de febra hemoragică.

Soţ şi soţie: Anthony Naileh, 46 de ani, şi Bendu Naileh, 34 de ani

image

Anthony Naileh şi soţia sa Bendu Nailehstand s-au întâlnit cu alţi supravieţuitori pe 16 octombrie la centrul din Paynesville din Liberia. Anthony spune că este stenograf la Senatul liberian şi plănuieşte să se întoarcă la muncă la următoarea sesiune, în ianuarie 2015. Bendu, o asistentă medicală, spune că a contactat Ebola după ce şi-a pus mâinile pe nepotul său pentru a se ruga pentru sănătatea lui. Ea apoi a dat boala soţului său, care a avut grijă de ea.

James Harris, 29 de ani 

image

James Harris pozează pentru fotograful Getty Images pe 12 octombrie. El şi-a petrecut două săptămâni revenindu-şi după boală. Fostul lucrător în construcţii spune că ar fi căpătat boala în timp ce avea grijă de tatăl său, care a murit de Ebola acasă. James acum îi consiliază pe alţii din centrul de tratament.

James Mulbah, 2 ani 

image

James Mulbah pozează împreună cu mama sa, Tamah Mulbah, 28 de ani, care şi-a revenit şi ea după boală, în secţia de risc scăzut al centrului de tratament din Paynesville, Liberia.

Ami Subah, 39 de ani 

image

Subah, o moaşă în vârstă de 39 de ani, crede că ar fi contactat Ebola atunci când a ajutat la naşterea unui copil a cărui mamă era bolnavă. Copilul, un băiat, a supravieţuit, însă mama lui a murit. Ea spune că n-a mai lucrat de când şi-a revenit, din cauza stigmatului. „Nimeni nu mă lasă nici să scot apă din fântâna comunităţii“, spune Subah.

Jeremra Cooper, 16 ani 

image

Jeremra Cooper este un elev de clasa a VIII-a care spune că şi-a pierdut şase membri ai familiei din cauza epidemiei de Ebola. El şi-a revenit după o lună.

Lassana Jabeteh, 36 de ani

image

Bărbatul, care lucra ca taximetrist, ar fi contactat boala când a transportat un poliţist bolnav care a vomitat în maşina sa. Medici fără Frontiere l-a angajat pe Jabeteh după ce şi-a revenit şi acum el consiliază şi aduce alinare altor bolnavi de Ebola.

Mohammed Bah, 39 de ani 

image

Bah, care lucrează ca şofer, şi-a pierdut soţia, mama, tatăl şi sora din cauza bolii. Ca alţi supravieţuitori ai Ebolei, el spune că s-a confruntat cu stigmatul acesteia. „Am fost respins de toţi. Sunt singur cu cei doi copii ai mei“, mărturiseşte el.

Benetha Coleman, 24 de ani 

image

Soţul şi cei doi copii ai Benethei au murit din cauza Ebola.  

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite