SUA şi Rusia, declaraţie comună după summitul de la Geneva: „Un război nuclear nu trebuie să aibă loc niciodată”

0
0
Întâlnire Joe Biden Vladimir Putin la Geneva 16 iunie 2021 FOTO EPA-EFE
Întâlnire Joe Biden Vladimir Putin la Geneva 16 iunie 2021 FOTO EPA-EFE

Summitul dintre SUA şi Rusia s-a încheiat cu o declaraţie comună referitoare la stabilitatea strategică, făcută de liderii celor două ţări.

Casa Albă a dat publicităţii declaraţia comună după conferinţa de presă susţinută de preşedintele american la Geneva, conferinţă în care Joe Biden menţiona, între altele, că ultimul lucru pe care şi l-ar dori acum Vladimir Putin ar fi un nou Război Rece, menţionează Digi24.

„Noi, preşedintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, observăm că Statele Unite şi Rusia au demonstrat că, inclusiv în perioade de tensiune, sunt capabile să facă progrese asupra obiectivelor comune în sensul asigurării predictibilităţii în domeniul strategic şi pentru reducerea riscurilor de conflicte militare şi a ameninţării unui război nuclear”, se arată în Declaraţia comună.

„Recenta prelungire a Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic - n.r.) este un exemplu în ceea ce priveşte angajamentul nostru pentru controlul armelor nucleare. Astăzi, reafirmăm principiul că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să aibă loc niciodată”, mai spun preşedinţii celor două state..

„În concordanţă cu aceste obiective, Statele Unite şi Rusia se vor implica împreună într-un dialog bilateral, în scopul stabilităţii strategice în viitorul apropiat, un dialog care va fi elaborat şi solid. Prin acest dialog, vom căuta să punem baza pentru viitoare măsuri de control al armamentului şi de reducere a riscurilor”, se mai arată în declaraţia comună semnată de cei doi.

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit timp de apropae patru ore, mai întâi într-o reuniune restrânsă, iar apoi într-o întâlnire mai largă, cu oficiali din ambele tabere, care a durat aproximativ 65 de minute. Putin şi Biden au susţinut conferinţe de presă separat.

„Relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia trebuie să fie stabilă şi previzibilă”, a declarat preşedintele american, Joe Biden, în conferinţa sa de presă.

Navalnîi a meritat pedeapsa cu închisoarea, declară Putin la Geneva, după summitul cu Biden; ”El a acţionat în mod deliberat pentru a fi arestat”, apreciază liderul de la Kremlin

Citeşte şi:

Biden-Putin o conversaţie incomodă!

Biden se declară deschis la un schimb de deţinuţi între Rusia şi SUA

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite