SUA şi Asia în era Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile dintre SUA şi Coreea de Sud s-au îmbunătăţit considerabil de la venirea lui Obama la Casa Albă.

Cu o singură excepţie, relaţiile Statelor Unite cu ţările din Asia de Est sunt mai bune acum decât în perioada administraţiei Bush. Excepţia se referă însă la cea mai importantă relaţie a Washingtonului în zonă, cea cu Tokyo. Vina principală aparţine Japoniei: pentru prima dată la putere se află Partidul Democrat, care a decis să o rupă cu politicile din trecut.

La 19 ianuarie se împlinesc 50 de ani de la încheierea parteneriatului de cooperare dintre cele două ţări. E nevoie de răbdare din partea SUA şi de curaj politic din partea Japoniei pentru restabilirea relaţiei privilegiate. În perioada lui Bush, „bestia neagră" asiatică era Coreea de Nord. După ce Phenianul „l-a salutat" pe noul preşedinte american, Barack Obama, cu testarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, mai nou regimul nord-coreean pare a se fi mai cuminţit şi există perspectiva unui dialog.

Fără îndoială, relaţiile dintre SUA şi Coreea de Sud s-au îmbunătăţit considerabil de la venirea lui Obama la Casa Albă. În Asia de Sud-Est, preşedintele american se bucură de o popularitate imensă, în special în Indonezia, care se uită la el ca la un fiu - în virtutea faptului că a locuit o perioadă aici, pe când era copil. Mâna întinsă către Burma, chiar dacă nu a reuşit să obţină eliberarea disidentei Aung San Suu Kyi, au crescut şansele unei cooperări mai strânse cu celelalte ţări din ASEAN, mai ales că cele 10 state ale organizaţiei au înţeles în sfârşit că trebuie să ia în serios promovarea drepturilor omului şi principiile bunei guvernări. Şi, nu în ultimul rând, decizia lui Obama de a iniţia un dialog strategic la nivel înalt cu Beijingul reprezintă un semn clar al dorinţei SUA de a muta relaţiile cu China la un nou nivel de cooperare, în diverse domenii.

Obama a fost destul de persuasiv şi a reuşit să-l convingă pe premierul chinez, Wen Jiabao, să vină la conferinţa dedicată schimbărilor climatice de la Copenhaga. Pe scurt, 2009 a fost un an bun în relaţia dintre SUA şi ţările asiatice. Dar prioritară pe agenda 2010 ar trebui să fie revenirea la relaţia specială dintre Washington şi Tokyo. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite