Studiu Diamond Princess: o singură persoană purtătoare a noului coronavirus a infectat alte 700

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasul de croazieră Diamond Princess Captură YouTube/ Niconico
Vasul de croazieră Diamond Princess Captură YouTube/ Niconico

O analiză genetică apărută marţi arată că o singură persoană este fără îndoială la originea a 700 de contaminări la bordul pachebotului Diamond Princess, unul dintre primele focare ale pandemiei de COVID-19, devenit un studiu ideal şi bogat în informaţii pentru comunitatea ştiinţifică mondială, transmite AFP.

Într-un studiu apărut în revista americană PNAS, o echipă a Institutului japonez de boli infecţioase anunţă că a secvenţiat genomul unor virusuri prelevate de la 148 de pasageri şi membri ai echipajului navei, care a fost plasată în carantină timp de 14 zile de autorităţile nipone, începând cu 3 februarie, în portul Yokohama, după ce un pasager de 80 de ani debarcat cu câteva zile mai devreme în Hong Kong fusese testat pozitiv la 1 februarie.

Saga carantinei celor peste 3.600 de pasageri şi membri ai echipajului a fost urmărită de lumea întreagă, Japonia fiind criticată pentru că nu a evacuat mai devreme nava, în timp ce unele ţări, între care Statele Unite, dezbăteau asupra riscurilor referitoare la repatrierea cetăţenilor lor.

Aproximativ 700 dintre cele 3.711 de persoane de la bord au fost contaminate cu noul coronavirus, dintre care şapte au decedat. Studierea unor date extrase din acest mediu închis de contaminări a condus la primele estimări asupra mortalităţii de noul coronavirus (1,2%) şi proporţiei persoanelor asimptomatice (18%).

Noua analiză genetică arată că toate virusurile aveau aceeaşi mutaţie, ceea ce sugerează că „diseminarea SARS-CoV-2 la bordul Diamond Princess are ca origine o singură sursă de introducere, înainte de începutul carantinei”, conchid oamenii de ştiinţă japonezi.

Contagierea a început probabil în timpul marilor adunări din părţile comune, „unde pasagerii dansau, cântau, făceau plimbări şi asistau la spectacole”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite